Kínai Nagy Fal - az Űrből nézve PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: dr. Pásztor Éva   
2012. február 01. szerda, 00:00

Bár sokáig vita tárgyát képezte, hogy valóban látszik-e az űrből a világ 7. csodájaként számon tartott Kínai nagy fal, Ed Lu asztronauta szerint nem csak a nagy fal, de az egyiptomi Piramisok is tisztán kivehetők odafentről.


A kínai nagy fal voltaképp egy erődítményrendszer, amely sok-sok évszázadon keresztül (i.e.3. sz - i.sz.XVII. sz között) épült Kína északi határán azzal a céllal, hogy ily módon védekezzenek a nomád népek támadásitól az ország lakói.

Eredetileg nem volt összefüggő, sokkal inkább harcászati szempontból fontos területek előtt álló erődítményekből tevődött össze az évszázadok folyamán. A fal életében voltak igen aktív (pl. Qin Shi Huangdi idején) és teljesen passzív időszakok, így végeredményképp a mindennapi politikai élet viharai határozták meg azt, hogy meglódult-e az építkezés vagy épp abba maradt.


A fő építőanyag a döngölt föld volt, amelyet a Ming dinasztia alatt váltottak fel téglára. A fal pontos hosszát lehetetlenség meghatározni, mivel nem függ össze minden része, ezért 6500 és 10000 km közé becsülik. Kiinduló pontja a Shanhaiguanátjáró a Bohai-öbölpartján, vége pedig a Jiayuguan átjárónál található Gansutartományban.


Az építmény végig, a hegyeken át húzódik, külső fele meredek sziklákra néz, így észrevétlenül megközelíteni lehetetlen. Átlagos magassága 10 méter, szélessége 5-7 méter. Egymástól nyíllövésnyi távolságra a kínaiak masszív bástyákat és un jelzőtornyokat emeltek, így veszély esetén a katonák tűzjelekkel villámgyorsan nagy távolságokból is figyelmeztetni tudták egymást. A bástyákban élelmiszereket, gyógyszereket, fegyvereket tároltak, ezekkel látták el a fal közelében állomásozó csapatokat.


A fal egy részét restaurálták, azonban állapota évről évre romlik az ide özönlő turista áradat miatt. Vandálok is előszeretettel grafitiznek a történelmi emlékművön, és a helyi lakosok is nagyon rákaptak a téglák elhordására. A Ming-kor falainak egyharmada ennek köszönhetően mára teljesen eltűnt. A kínai nagy falat az UNESCO 1987-ben felvette a világörökség helyszínei közé.


Az ominózus űrfelvétel

Kapcsolódó cikkek:

A kínai agyaghadsereg titkai >>>

Csodálatos zöld tea >>>


Fotó: http://www.greatwall-of-china.com

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2010.10.06.
Kép

Simon Bakerrel hetente találkozhatunk a képernyőn. De vigyázat! A mentalista természetfeletti tulajdonságokkal rendelkezik! Nem mindegy ...   Tovább »
2012.06.25.
Kép

Paul Bettany a világ egyik legfelkapottabb angol színésze, aki bebizonyította, hogy nem csak a prózai szerepekben tud kiemelkedő produkciót...   Tovább »
2011.12.08.
Kép

Ian Somerhalder karrierje érdekesen alakul, hiszen a szép vonásokkal megáldott, modellként befutott fiatalember olyan szerepben lett...   Tovább »
2011.05.06.
Kép

George Clooney vélhetően ma is a legkeresettebb agglegények egyike annak ellenére, hogy híresen nősülés-ellenes, követhetetlen sűrűséggel...   Tovább »
2011.10.20.
Kép

Ki hinné, hogy a csodálatos Monica már 47 éves? Az olasz lány modellként kezdte, majd színészi pályára lépett, így ismerhette meg a...   Tovább »