Kínai Nagy Fal - az Űrből nézve Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: dr. Pásztor Éva   
2012. február 01. szerda, 00:00

Bár sokáig vita tárgyát képezte, hogy valóban látszik-e az űrből a világ 7. csodájaként számon tartott Kínai nagy fal, Ed Lu asztronauta szerint nem csak a nagy fal, de az egyiptomi Piramisok is tisztán kivehetők odafentről.


A kínai nagy fal voltaképp egy erődítményrendszer, amely sok-sok évszázadon keresztül (i.e.3. sz - i.sz.XVII. sz között) épült Kína északi határán azzal a céllal, hogy ily módon védekezzenek a nomád népek támadásitól az ország lakói.

Eredetileg nem volt összefüggő, sokkal inkább harcászati szempontból fontos területek előtt álló erődítményekből tevődött össze az évszázadok folyamán. A fal életében voltak igen aktív (pl. Qin Shi Huangdi idején) és teljesen passzív időszakok, így végeredményképp a mindennapi politikai élet viharai határozták meg azt, hogy meglódult-e az építkezés vagy épp abba maradt.


A fő építőanyag a döngölt föld volt, amelyet a Ming dinasztia alatt váltottak fel téglára. A fal pontos hosszát lehetetlenség meghatározni, mivel nem függ össze minden része, ezért 6500 és 10000 km közé becsülik. Kiinduló pontja a Shanhaiguanátjáró a Bohai-öbölpartján, vége pedig a Jiayuguan átjárónál található Gansutartományban.


Az építmény végig, a hegyeken át húzódik, külső fele meredek sziklákra néz, így észrevétlenül megközelíteni lehetetlen. Átlagos magassága 10 méter, szélessége 5-7 méter. Egymástól nyíllövésnyi távolságra a kínaiak masszív bástyákat és un jelzőtornyokat emeltek, így veszély esetén a katonák tűzjelekkel villámgyorsan nagy távolságokból is figyelmeztetni tudták egymást. A bástyákban élelmiszereket, gyógyszereket, fegyvereket tároltak, ezekkel látták el a fal közelében állomásozó csapatokat.


A fal egy részét restaurálták, azonban állapota évről évre romlik az ide özönlő turista áradat miatt. Vandálok is előszeretettel grafitiznek a történelmi emlékművön, és a helyi lakosok is nagyon rákaptak a téglák elhordására. A Ming-kor falainak egyharmada ennek köszönhetően mára teljesen eltűnt. A kínai nagy falat az UNESCO 1987-ben felvette a világörökség helyszínei közé.


Az ominózus űrfelvétel

Kapcsolódó cikkek:

A kínai agyaghadsereg titkai >>>

Csodálatos zöld tea >>>


Fotó: http://www.greatwall-of-china.com

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.