Koszmós a baba haja? PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ordódy Eszter   
2012. június 20. szerda, 00:00

A legtöbb első babás szülő megküzd a koszmóval, amely szinte minden csecsemő fején megtalálható, s bár egészségügyi problémát nem jelent, nem szép látvány, ezért jobb, ha minél hamarabb megszabadulunk tőle.


Először is szögezzük le: a koszmó nem azért alakul ki, mert nem fürdetjük rendesen vagy elég sokszor a babát, és nem is azért, mert nem mossuk meg elég sűrűn a haját.

A koszmó egyfajta ekcéma, amely elhalt hámsejtekből és a bőrmirigyek faggyújából tevődik össze. Színe sárgás, és általában a fejtetőn, vagy közvetlenül a homlok felett, a hajtőnél alakul ki. Nagyon nehéz elmulasztani, és minél vastagabb réteg rakódik a fejbőrre, annál problémásabb az eltávolítása, ezért érdemes rögtön csírájában elfojtani a terjedését, amint meglátjuk a baba fejbőrén. A babákat általában nem zavarja, maximum néha kicsit megvakarják a fejüket  - ez inkább esztétikai hiba, amin hatékonyan segíthetünk.

Babaolaj, áztatás és sörtés kefe

Bár sok kismama azt javasolja egymásnak, hogy a koszmót szárazon kapargassuk le a baba fejbőréről, ellent kell mondanunk ennek az ötletnek, hiszen ez a módszer felsértheti a kicsi puha fejbőrét, amely eztán könnyen elfertőződhet.

A biztos módszer a következő:

1.) Fürdetés előtt kb. 45-50 perccel, babaolajjal kenjük be a baba fejbőrét - vigyázva, hogy ne kerüljön olaj a pici szemébe. Ez a művelet tavasztól-őszig, a meleg lakásban könnyen kivitelezhető, de ha hűvös van a lakásban, akkor hanyagoljuk, vagy melegítsük fel a fürdőszobát, és ott tartózkodjunk a babával a fürdetésig, nehogy megfázzon.
Esetleg a kicsire adhatunk egy vékony pamutsapkát, ha kellemesen érzi magát benne.

2.) Fürdetés során óvatosan, és alaposan mossuk le a babaolajat a kicsi hajáról, vigyázva, hogy se a víz, se a sampon ne menjen a szemébe. Bár a mai modern babasamponok nem csípnek, a kicsik nem szeretik, ha hab vagy víz kerül a szemükbe. Nagyobb gyerekeknek mondhatjuk, hogy nézzenek fel a mennyezeti lámpára, vagy hajtsák hátra maguktól a fejüket, úgy könnyen leöblíthetjük a sampont a hajukról anélkül, hogy az a vízzel előre, az arcukba folyna.


3.) Hajszárítás előtt puha frottír törölközővel óvatosan töröljük át a baba fejbőrét, majd természetes sörtéből készült kefével finoman átfésülve, hajszárítóval szárítsuk meg a hajukat. Vigyázni kell a kefe használatával, mert a babáknak eleve nagyon puha és érzékeny a fejbőrük, az olajnak köszönhetően pedig még jobban felpuhul. A szárítás végére a koszmók nagy részétől megszabadulunk, amelyet könnyen kifésülhetünk utána gyermekünk hajából. A maradék koszmó pedig lejön majd 1 hét múlva, vagy 2 hét múlva, a következő olajos-samponos hajmosások alkalmával. A sörtés kefe minden nap hasznos segítség a haj ápoltan tartására, ráadásul a sörteszálak jót tesznek a fejbőr egészséges vérkeringésének felpezsdítése érdekében.

Nagyon makacs koszmó esetén kérdezzük meg a gyermekorvost, mit javasol, de az esetek nagy részében segít a "mezei" babaolaj és a Babé koszmó elleni babasamponja.

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Babaruha kalkulátor

Babaruhát vásárolna, de nem tudja pontosan, milyen méretet válasszon? Segítünk!

Tovább »
Baba testsúly és magasság görbe

A kisbabák testsúlya és magassága napról napra változik. Nézze meg, hogyan változnak a babák méretei
a hónapok előrehaladtával!

Tovább »
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.03.29.
Kép

Robert a nem túl távoli 1986-ban jött világra Londonban, májusban tölti be a 25-öt. Már 15 évesen csatlakozott egy amatőr...   Tovább »
2011.06.21.
Kép

A sármos színész egy ügyvéd szerepével lett híres tizenöt éve, legújabb filmjében, Az igazság árában pedig ismét védőügyvédet...   Tovább »
2012.06.27.
Kép

Nyáron ünnepli a 77. születésnapját Donald Sutherland, akit a nagyközönség annak idején A Piszkos tizenkettő, majd a Kelly hősei című ...   Tovább »
2011.10.20.
Kép

Ki hinné, hogy a csodálatos Monica már 47 éves? Az olasz lány modellként kezdte, majd színészi pályára lépett, így ismerhette meg a...   Tovább »
2012.05.06.
Kép

Paul Wesley egy csapásra vált világsztárrá a Vámpírnaplók szédületes sikerének köszönhetően. Mára lányok, asszonyok milliói követik...   Tovább »