Lángos: egy hamisítatlan hungarikum PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ordódy Eszter   
2012. június 18. hétfő, 00:00

Nem valószínű, hogy van hazánkfia az országban, aki ne ismerné a lángost.



Forró olajban kisütve, ropogósan, jó sok fokhagymával, friss tejföllel, reszelt sajttal megszórva, megsózva, papírtálcán tálalva... ezt szoktuk meg, ez a mi ízletes és utánozhatatlan igazi magyar lángosunk, amelynek a külföldiek is a csodájára járnak.

... járhatnak is, mivel ilyen finom, egyedi ízvilágú, laktató és nagyon nyári hangulatot árasztó étele nem sok népnek van a világon. Bár több féle verziója ismert, a legtöbb vendéglátó helyen a hagyományos, jól bevált lángost sütik, amely, ha igazán jól sikerül, nem olajos, és mindig ropogós a tésztája.

Érdemes azonban otthon is kísérletezni a lángos sütéssel, mert nem nehéz, és ha egyszer rákapunk az ízére, hamarosan gyakorlott lángos-sütővé válhatunk, és kedvünkre variálhatunk a tészta illetve a töltelék hozzávalóival, hiszen létezik burgonyás lángos, káposztás lángos, hússal vagy túróval töltött lángos, és a búcsúkból jól ismert kemencés lángos, a töki pompos.

Az alábbiakban a legkedveltebb recepteket válogattuk össze, reméljük, sokan kedvet kapnak egy kis nyár végi baráti lángos sütéshez...


Palóc - juhtúróval töltött - lángos


Hozzávalók:

50 dkg főtt, áttört burgonya
50 dkg liszt
(5 dkg élesztő + kis tej+ 1 csipet cukor)
2 dl tej
1 evőkanál cukor
25 dkg juhtúró
1 dl tejföl
1 kávéskanál só

Elkészítés:

1.) A burgonyát megpucoljuk, feldaraboljuk, forró vízben megfőzzük, és áttörjük.
2.) Az élesztőt kevés langyos tejben egy csipet cukorral megfuttatjuk.
3.) Összekeverjük az áttört burgonyát, a lisztet, a sót, a tejet és a tejben megfuttatott élesztőt, és jól átdolgozzuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
4.) Közben a juhtúrót kissé összetörjük egy villával, és hozzákeverjük a tejfölt. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd tenyérnyi téglalapokat vágunk ki belőle egy éles késsel.
5.) Minden lap felére juhtúrós tölteléket teszünk, majd a tésztát összehajtjuk, és a széleit az ujjainkkal összenyomkodjuk.
6.) Bő, forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük, lecsepegtetjük, és konyhai törlőkendőre vagy szalvétára szedjük. Azonnal fogyasztjuk.


Hagyományos lángos


Hozzávalók:

60 dkg liszt
5 dkg élesztő
2 csapott teáskanál só
kb. 2-3 dl tej (az élesztő felfuttatásával együtt)
langyos víz

Elkészítés:

1.) Az élesztőt kevés cukorral és a meglangyosított tejjel felfuttatjuk, majd hozzágyúrjuk a lisztet, a sót és annyi langyos vizet, hogy lágyabb tésztát kapjunk, mint amikor mondjuk kalácsot sütünk.
2.) 1 evőkanál olajjal összedolgozzuk a tésztát, megszórunk liszttel egy edényt, és beletesszük a lángos-tésztát. 1 órán át kelesztjük, majd kinyújtjuk kb. fél ujjnyi vastagra és tégla-alakra vagdossuk a tésztát. Könnyebb vágni, ha előtte kicsit meglisztezzük a kést.
3.) A nyújtódeszkán hagyjuk a téglalapokat, letakarjuk egy konyharuhával, és további 15 percen keresztül kelesztjük. 4.) Forró (de nem TÚL forró) olajban először fedő alatt sütjük pirosra az egyik oldalát, majd fedő nélkül a másikat. Alaposan lecsöpögtetjük, papírtörölközőre szedjük és forrón tálaljuk. Sajttal, tejföllel, és fokhagymával ízesítjük.


Kemencés lángos - Töki pompos


Hozzávalók:

1 kg finomliszt
50 dkg liszt
7 dkg élesztő
30 dkg kg burgonya

5 dl langyos víz

A tetejére:

5 dl tejföl
20 dkg hagyma
6-10 gerezd fokhagyma
50 dkg angol szalonna
20 dkg pannónia sajt,

Elkészítés:

1.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, bedagasztjuk, megkelesztjük.
2.) A tésztát egy 40x60cm-es, enyhén olajozott vas sütő tepsire helyezzük, majd egyenletes vastagságúra, kb. 1-1,5cm-re nyújtjuk.
3.) 200C-on elősütjük, időtartama kb. 7-9 perc. A félig kész pompost kivesszük, tetejére fokhagymás tejfölt kenünk 1-2mm vastagságban, és rászórjuk a darabolt anyagokat: a vöröshagymát, szalonnát és a reszelt sajtot. A pompost vissza tesszük a kemencébe és a tartókonzol felső részén további 5 percig pirítást végzünk. Miután a kenyértészta készre sült, valamint a tetejére helyezett anyagok megpirultak, a sütő tepsiről egy vágódeszkára csúsztatva adagokra vágjuk.

Töki pompos, a tepsis csoda >>>

Olasz tészták a napfény ízével >>>

Panna cotta: édesség olasz módra >>>

Charlotte, te édes! >>>

Flódni, a sokszínű >>>

Bagel, a New York-i csoda >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2011.12.08.
Kép

Ian Somerhalder karrierje érdekesen alakul, hiszen a szép vonásokkal megáldott, modellként befutott fiatalember olyan szerepben lett...   Tovább »
2010.12.02.
Kép

A húsz éves színésznő tehetsége mellett egy dologban már gyermekkorában is jeleskedett: hitt abban, hogy imái meghallgatásra kerülnek......   Tovább »
2012.05.29.
Kép

A francia színész nem érte be kevéssel: sikeres hazájában és a nagyvilágban egyaránt, ő nyerte el a világ egyik legszebb nőjének kezét,...   Tovább »
2011.06.21.
Kép

A sármos színész egy ügyvéd szerepével lett híres tizenöt éve, legújabb filmjében, Az igazság árában pedig ismét védőügyvédet...   Tovább »