Lecsó: mindenki másképp csinálja PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ordódy Eszter   
2012. július 17. kedd, 00:00

Persze, annak idején az LGT nem a lecsóról énekelte az azóta slágerré vált dalát, de lássuk, be, illik a lecsóhoz..., amit valóban mindenki más-más módon készít el.



Van, aki hagyományosan, a kihagyhatatlan alap-zöldségekből: hagymából, paprikából és paradicsomból főzi, és klasszikusan, rizzsel és tojással dúsítja, míg mások a cukkinis, padlizsános verziót részesítik előnyben. Megint mások a babos, csípős lecsót szeretik, és van, aki a burgonyás vagy gombás lecsóra esküszik. Így vagy úgy, a lecsó az egyik legfinomabb tradicionális magyar ételünk, amelyet nem csupán hazánkban, de a környező országokban is előszeretettel készítik el.

A lecsó alapvetően főétel, de harmonikus ízvilága miatt ezerféleképpen használják a háziasszonyok: húsok, kolbászok mellé, köretnek, tésztába töltve, sós csigaként feltekerve, vagy akár pizzalepényre terítve. És ne feledkezzünk meg a befőzésről sem, hiszen a lecsót könnyen (egy egészen egyszerű recept alapján) eltehetjük télire, hogy amikor az első hópelyhek szállingózni kezdenek, a befőttes üvegből elővarázsolhassuk a nyár utolsó napsugarainak ízét.

Receptek


Cukkinis lecsó

Hozzávalók: 2 hagyma, 2 cukkini, 5 paradicsom, 4 szál virsli, pirospaprika, kapor, só, bors, olívaolaj (vagy kacsazsír)
Elkészítés:
1.) A hagymát felkockázzuk, és kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk.
2.) Rátesszük a felkockázott cukkinit és paradicsomot, megsózzuk, borsozzuk, pirospaprikát is adhatunk hozzá, majd felöntjük vízzel, belekeverjük a virslikarikákat és az egészet puhára pároljuk. A végén megszórjuk kaporral, és rizzsel vagy pirítóssal tálaljuk.

Babos lecsó

Hozzávalók: 50 dkg darált hús, 30 dkg (konzerv) bab, 6 paprika, 7 paradicsom, 4 hagyma, só, bors, olaj, piros paprika
Elkészítés:
1.) A hagymát apróra vágjuk, üvegesre pirítjuk.
2.) Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, a darált húst, és a korábban beáztatott (vagy konzerv) babot, majd felöntjük vízzel.
3.) Hozzáadjuk a felaprított zöldségeket, sózzuk, borsózzuk, és puhára főzzük.


Lecsó bográcsban

Hozzávalók: 30 dkg húsos füstölt szalonna, 5 dkg zsír, 1 kg hagyma, 2,5 kg zöldpaprika, 1 kg paradicsom, 5 evőkanál pirospaprika, 6 gerezd fokhagyma, só, bors
Elkészítés:
1.) A bográcsban a zsíron megpirítjuk a szalonnakockákat, majd rátesszük a felaprított hagymát, és üvegesre pirítjuk.
2.) Megszórjuk piros paprikával, felöntjük egy kis vízzel, majd rátesszük a felkockázott paprikát, paradicsomot, és a durvára vágott fokhagymát. Fedő alatt hagyjuk rotyogni, amíg puhára fő minden.



Hagyományos lecsó

Hozzávalók: 50 dkg paradicsom, 50 dkg paprika, 3 vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál olaj,  1 evőkanál pirospaprika
Elkészítés:
1.) A szalonnát és a zöldségeket felkockázzuk.
2.) A szalonnát kevés olajon megpirítjuk, majd üvegesre pirítjuk rajta a hagymát.
3.) Lehúzzuk a teflont a tűzről, és megszórjuk a hagymás keveréket pirospaprikával. Hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát, majd visszatesszük a tűzre. Kevés vizet adunk hozzá, sózzuk, borsozzuk, majd puhára főzzük. Friss kenyérrel, rizzsel, tojással tálaljuk.


Tarhonyás lecsó

Hozzávalók: 10 dkg húsos füstölt szalonna, 50 dkg hagyma, 1 kg zöldpaprika, 50 dkg paradicsom, 2 evőkanál pirospaprika, 1-2 gerezd fokhagyma, 20 dkg lecsókolbász, 1 kiskanál cukor, só, 50 dkg párolt tarhonya
Elkészítés:
1.) A zöldségeket megmossuk, felaprítjuk.
2.) A szalonnát felkockázzuk, zsírjára sütjük, majd a vöröshagymát üvegesre pirítjuk rajta. Lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk pirospaprikával.
3.) Megsózzuk, rászórjuk a paprikát, paradicsomot, fokhagymát, majd fedő felett puhára pároljuk.
4.) A főzési idő fele táján belekeverjük a felkarikázott kolbászt.
5.) Ha elkészült a lecsó, hozzáadjuk az időközben külön fazékban puhára főzött és lecsepegtetett tarhonyát, majd az egészet friss, házi kenyérrel tálaljuk.


Lecsó télire

Hozzávalók: 10 vöröshagyma, 1 kg paradicsom, 2 kg paprika, 1 dl olaj, 1 evőkanál só
Elkészítés:
1.) A zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk.
2.) Olajon megfonnyasztjuk a hagymát.
3.) Hozzáadjuk a paradicsomot, és takaréklángon 15 percig főzzük.
4.) Belekeverjük a paprikát, sózzuk, borsozzuk, és további 20 percig főzzük.
5.) Forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.


Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.03.10.
Kép

Illényi Katica hegedűművésznő nem véletlenül lett világhírű. Énekel, táncol, színésznőként, műsorvezetőként is briliáns, és...   Tovább »
2010.12.02.
Kép

A nagy sikerű Harry Potter könyvek írójáról valószínűleg azok is tudják, kicsoda, akik soha egyetlen sort sem olvastak a műveiből. J. K....   Tovább »
2010.10.06.
Kép

Simon Bakerrel hetente találkozhatunk a képernyőn. De vigyázat! A mentalista természetfeletti tulajdonságokkal rendelkezik! Nem mindegy ...   Tovább »
2010.10.06.
Kép

Heidi Klum újra is újra bebizonyítja a világnak, hogy a modellkarrier összeegyeztethető az anyasággal. Sőt, a Victoria Secret legszebb...   Tovább »
2013.03.16.
Kép

Életemben először a hangját hallottam. Tizenéves lehettem, és egy kalózos filmet néztem otthon, a tévében. A főszereplőnek olyan...   Tovább »