Legendás autók I. : Hitler Mercedesét elátkozták? PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: MTI - decens   
2012. január 24. kedd, 10:28

Egy orosz milliárdos üzletember vásárolta meg 2009-ben a világ egyik legtöbb érzelmet kiváltó autóját, az éjkék Mercedes 770-et, amely valaha Adolf Hitleré volt. A gépkocsi korábbi tulajdonosai a vásárlást követően egytől-egyig meghaltak...

A ritkaságszámba menő gépjárművet Michael Fröhlich düsseldorfi kereskedő kutatta fel a számára. Moszkvai sajtójelentések szerint a kereskedő kijelentette, hogy vevőjét nem nevezheti meg, amint az autó árát sem. Az utóbbit szakértők közel 10 millió euróra becsülik. Fröhlich azt mondta: egy milliárdosnak pár millió aprópénz, s egy ilyen autó megvásárlása manapság a lehető legjobb beruházás. (Az autó értékét különösen megemeli az a tény, hogy ezt a típusú Mercedest kizárólag olyan hírességek számára készítette el a Daimler Benz AG, mint a Führer, Paul von Hindenburg, Hirohito császár és IX. Piusz pápa.)

Beszámolója szerint az orosz nábob magánrepülőgépen, pénteken érkezett Németországba az üzlet megkötésére. (Egyes feltételezések szerint az oroszok azért vásárolják meg előszeretettel a néhai náci vezetői autóit, mert a milliókat érő autó megszerzését is egyfajta győzelmi szimbólumnak tekintik, amely háborús dicsőségüket viszi hírül a világban.) Előzőleg azonban alaposan megvizsgáltatta, hogy nincs-e jogi akadálya a vásárlásnak, de Fröhlich szerint a német nyomozókat csak az érdekelte, hogy nincs-e a gépkocsin náci jelkép (ám azok csak a kiállítás / aukció idején voltak fent az autón).

Az autót 1935-ben rendelték meg, és sok helyen látható a háborús dokumentumfelvételeken, főleg díszszemléken. A kereskedő az orosz vásárló megbízásából kereste a kocsit, az internet segítségével találta meg Bielefeldben, s a meglévő iratok, illetve archív fényképek alapján azonosította.

A kocsi golyóálló - 18 milliméter vastag - karosszériája és 4 centiméter vastag üvegei miatt 5 tonnát nyom, maximális sebessége 180 km/óra, motorja 400 lóerős, 100 kilométeren 40 liter benzint fogyaszt, tankjába 300 liter fér. Eddig 33 ezer kilométert futott. 

A kocsi a háború után Ausztriába került, majd Las Vegasba vitték, aztán onnan visszahozták Münchenbe, s végül egy bielefeldi gyűjtő vásárolta meg. A kereskedő szerint az orosz milliárdos egyúttal Hitler több vezető tisztjének Mecedesét is megvásárolta. Fröhlich az elmondottakhoz vidáman hozzátette, hogy szinte mindenki hamar meghalt, aki megvette a náci vezér nyitott limuzinját: elsőként maga Hitler, aztán egy Las Vegas-i gyűjtő, majd a müncheni milliárdos, de szerinte ez nem tekinthető rossz előjelnek.


Oroszországban a veterán autók leismertebb gyűjtője Jurij Luzskov moszkvai polgármester és felesége, Jelena Baturina építkezési vállalkozó, Oroszország leggazdagabb üzletasszonya.

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.03.21.
Kép

Hiszik vagy sem, Gregor Bernadett félénk gyermek volt, akinek esze ágában nem volt szavalni az iskolai ünnepségeken, és sosem kereste a...   Tovább »
2011.05.06.
Kép

George Clooney vélhetően ma is a legkeresettebb agglegények egyike annak ellenére, hogy híresen nősülés-ellenes, követhetetlen sűrűséggel...   Tovább »
2011.10.15.
Kép

Az Észak-Írországban született színészt magassága és tehetsége egyaránt a legnagyobbak közé sorolja. Az utóbbi években pályája...   Tovább »
2012.05.06.
Kép

Paul Wesley egy csapásra vált világsztárrá a Vámpírnaplók szédületes sikerének köszönhetően. Mára lányok, asszonyok milliói követik...   Tovább »
2011.10.20.
Kép

Ki hinné, hogy a csodálatos Monica már 47 éves? Az olasz lány modellként kezdte, majd színészi pályára lépett, így ismerhette meg a...   Tovább »