Legendás autók I. : Hitler Mercedesét elátkozták? Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: MTI - decens   
2012. január 24. kedd, 10:28

Egy orosz milliárdos üzletember vásárolta meg 2009-ben a világ egyik legtöbb érzelmet kiváltó autóját, az éjkék Mercedes 770-et, amely valaha Adolf Hitleré volt. A gépkocsi korábbi tulajdonosai a vásárlást követően egytől-egyig meghaltak...

A ritkaságszámba menő gépjárművet Michael Fröhlich düsseldorfi kereskedő kutatta fel a számára. Moszkvai sajtójelentések szerint a kereskedő kijelentette, hogy vevőjét nem nevezheti meg, amint az autó árát sem. Az utóbbit szakértők közel 10 millió euróra becsülik. Fröhlich azt mondta: egy milliárdosnak pár millió aprópénz, s egy ilyen autó megvásárlása manapság a lehető legjobb beruházás. (Az autó értékét különösen megemeli az a tény, hogy ezt a típusú Mercedest kizárólag olyan hírességek számára készítette el a Daimler Benz AG, mint a Führer, Paul von Hindenburg, Hirohito császár és IX. Piusz pápa.)

Beszámolója szerint az orosz nábob magánrepülőgépen, pénteken érkezett Németországba az üzlet megkötésére. (Egyes feltételezések szerint az oroszok azért vásárolják meg előszeretettel a néhai náci vezetői autóit, mert a milliókat érő autó megszerzését is egyfajta győzelmi szimbólumnak tekintik, amely háborús dicsőségüket viszi hírül a világban.) Előzőleg azonban alaposan megvizsgáltatta, hogy nincs-e jogi akadálya a vásárlásnak, de Fröhlich szerint a német nyomozókat csak az érdekelte, hogy nincs-e a gépkocsin náci jelkép (ám azok csak a kiállítás / aukció idején voltak fent az autón).

Az autót 1935-ben rendelték meg, és sok helyen látható a háborús dokumentumfelvételeken, főleg díszszemléken. A kereskedő az orosz vásárló megbízásából kereste a kocsit, az internet segítségével találta meg Bielefeldben, s a meglévő iratok, illetve archív fényképek alapján azonosította.

A kocsi golyóálló - 18 milliméter vastag - karosszériája és 4 centiméter vastag üvegei miatt 5 tonnát nyom, maximális sebessége 180 km/óra, motorja 400 lóerős, 100 kilométeren 40 liter benzint fogyaszt, tankjába 300 liter fér. Eddig 33 ezer kilométert futott. 

A kocsi a háború után Ausztriába került, majd Las Vegasba vitték, aztán onnan visszahozták Münchenbe, s végül egy bielefeldi gyűjtő vásárolta meg. A kereskedő szerint az orosz milliárdos egyúttal Hitler több vezető tisztjének Mecedesét is megvásárolta. Fröhlich az elmondottakhoz vidáman hozzátette, hogy szinte mindenki hamar meghalt, aki megvette a náci vezér nyitott limuzinját: elsőként maga Hitler, aztán egy Las Vegas-i gyűjtő, majd a müncheni milliárdos, de szerinte ez nem tekinthető rossz előjelnek.


Oroszországban a veterán autók leismertebb gyűjtője Jurij Luzskov moszkvai polgármester és felesége, Jelena Baturina építkezési vállalkozó, Oroszország leggazdagabb üzletasszonya.

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.