Legyező-történelem PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: dr. Pásztor Éva   
2010. november 05. péntek, 10:57

A múlt század elegáns hölgyeinek öltözékéhez hozzátartozott a legyező, amely friss levegőt szolgáltatott fűzőben feszengő tulajdonosának, és szebbé tette a hölgy megjelenését.


A legyezőt persze nem csupán azért használták a hölgyek, hogy szűk derekú, fűzős ruháikban levegőhöz jussanak. Mosolyukat is a legyező mögé rejtették, vagy e mögött suttogták el egymásnak titkos, másokra kevésbé tartozó mondandójukat úgy, hogy még a gardedámjuk se hallja azt... Volt, aki piruló arcát, míg mások kevésbé mutatós fogaikat rejtették a csodaszép legyezők mögé. A legyezők pedig ápoltak, eltakartak, titokzatossá és nőiessé tették tulajdonosaikat. Sokféle anyagból készültek: selyemből, brokátból, strucc- és pávatollakból, elefántcsontból, parafából, különféle drapériákból, és kagylóból.


A legyező "születése"

Talán hihetetlennek hangzik, pedig az első legyezőket 3 ezer évvel ezelőtt használták az ókori rómaiak, görögök, és etruszkok. Elsősorban kényelmi szempontok alapján készültek ezek a csontból, fából, tollakból és különféle drapériákból összeállított legyezők, ugyanis így védekeztek a hőség ellen a tehetősebb emberek, de a díszesebb - olykor hatalmas - példányok paloták díszei is voltak egyben.

Az első legyezők még fix szerkezetűek voltak, némelyik inkább nagyobb méretű ping-pong ütőre emlékeztetett, mintsem a későbbiekben ismertté vált összecsukható legyezőkre, amelyeket az ősi Kínában találtak ki és fejlesztettek tökélyre. Alapvetően az uralkodó osztály tagjai használták, mint ruha kiegészítőt, illetve ékszerszámba-menő kellékeket. A legtöbb legyező anyaga elefántcsontból vagy fából készült, amelyeket festékkel, ékkövekkel és különleges faragással díszítettek.


A legyezők tömeggyártására a XVIII. században került sor: elsősorban virágmintás, vagy romantikus képekkel díszített nyomtatott változatok voltak ezek, ám funkciójukat és eleganciájukat így is megtartották, és nagyszerűen feldobták a lányok és asszonyok ruhatárát.

Napjainkra a legyezők lakásdekorációs kellékké váltak, főként a Távol-Keleti, hatalmas, selymes anyagokból és egzotikus színekben készült példányok, amelyekkel komplett falakat, helyiségeket lehet hangulatosan díszíteni.

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2012.06.27.
Kép

Nyáron ünnepli a 77. születésnapját Donald Sutherland, akit a nagyközönség annak idején A Piszkos tizenkettő, majd a Kelly hősei című ...   Tovább »
2011.04.29.
Kép

Uma Thurman, Tarantino harcos istennője, a Ponyvaregény ikonja, az egykori modell, két gyermekes családanya és A-kategóriás szupersztár ma...   Tovább »
2011.03.29.
Kép

Robert a nem túl távoli 1986-ban jött világra Londonban, májusban tölti be a 25-öt. Már 15 évesen csatlakozott egy amatőr...   Tovább »
2010.10.15.
Kép

Alig múlt húsz éves, nevét mégis az egész világ ismeri, és több rajongót tudhat maga mögött, mint a régi idők felpolcolt mellű,...   Tovább »
2012.05.29.
Kép

A francia színész nem érte be kevéssel: sikeres hazájában és a nagyvilágban egyaránt, ő nyerte el a világ egyik legszebb nőjének kezét,...   Tovább »