Legyező-történelem Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: dr. Pásztor Éva   
2010. november 05. péntek, 10:57

A múlt század elegáns hölgyeinek öltözékéhez hozzátartozott a legyező, amely friss levegőt szolgáltatott fűzőben feszengő tulajdonosának, és szebbé tette a hölgy megjelenését.


A legyezőt persze nem csupán azért használták a hölgyek, hogy szűk derekú, fűzős ruháikban levegőhöz jussanak. Mosolyukat is a legyező mögé rejtették, vagy e mögött suttogták el egymásnak titkos, másokra kevésbé tartozó mondandójukat úgy, hogy még a gardedámjuk se hallja azt... Volt, aki piruló arcát, míg mások kevésbé mutatós fogaikat rejtették a csodaszép legyezők mögé. A legyezők pedig ápoltak, eltakartak, titokzatossá és nőiessé tették tulajdonosaikat. Sokféle anyagból készültek: selyemből, brokátból, strucc- és pávatollakból, elefántcsontból, parafából, különféle drapériákból, és kagylóból.


A legyező "születése"

Talán hihetetlennek hangzik, pedig az első legyezőket 3 ezer évvel ezelőtt használták az ókori rómaiak, görögök, és etruszkok. Elsősorban kényelmi szempontok alapján készültek ezek a csontból, fából, tollakból és különféle drapériákból összeállított legyezők, ugyanis így védekeztek a hőség ellen a tehetősebb emberek, de a díszesebb - olykor hatalmas - példányok paloták díszei is voltak egyben.

Az első legyezők még fix szerkezetűek voltak, némelyik inkább nagyobb méretű ping-pong ütőre emlékeztetett, mintsem a későbbiekben ismertté vált összecsukható legyezőkre, amelyeket az ősi Kínában találtak ki és fejlesztettek tökélyre. Alapvetően az uralkodó osztály tagjai használták, mint ruha kiegészítőt, illetve ékszerszámba-menő kellékeket. A legtöbb legyező anyaga elefántcsontból vagy fából készült, amelyeket festékkel, ékkövekkel és különleges faragással díszítettek.


A legyezők tömeggyártására a XVIII. században került sor: elsősorban virágmintás, vagy romantikus képekkel díszített nyomtatott változatok voltak ezek, ám funkciójukat és eleganciájukat így is megtartották, és nagyszerűen feldobták a lányok és asszonyok ruhatárát.

Napjainkra a legyezők lakásdekorációs kellékké váltak, főként a Távol-Keleti, hatalmas, selymes anyagokból és egzotikus színekben készült példányok, amelyekkel komplett falakat, helyiségeket lehet hangulatosan díszíteni.

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.