Máriabesnyő: a hálából építtetett kápolna Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: dr. Pásztor Éva   
2011. október 24. hétfő, 14:00

A Máriabesnyőn található bazilika Magyarország második legnagyobb Mária-kegyhelye, s egyben legforgalmasabb gyógyerejű zarándokhelye, ahová a hívők sokan a mai napig gyalog érkeznek, nem törődve a maguk mögött hagyott kilométerekkel.


A Gödöllő határában található csoda erejű hely egykoron (a XVII. századtól kezdve) a Grassalkovich családhoz tartozott. A legendák szerint maga, Grassalkovich Antal emeltette a ma is látható kapucinus kolostort és a család kriptáját az út mellett bal oldalt fekvő, és a hegyekre néző domboldalba, hogy megköszönje Szűz Mária segítségét.

Történt ugyanis, hogy 1758-ban, egy szép, napsütötte napon, az ifjú földbirtokos és várandós felesége lovaskocsin hajtott hazafelé, amikor az éles kanyart megelőző úton megbokrosodtak a lovaik, s utasaikat lerázva, megvadultan vágtatni kezdtek.... a tehetetlen férj irgalomért fohászkodott a Szűzanyához, hogy segítsen rajtuk, hiszen a kismama élete hajszálon múlt.... s aztán egyszerre csoda történt: a lovak ugyanis a kanyarhoz érve - mintegy láthatatlan parancsot hallva -, egyszeriben megszelídültek, és szépen, békésen megálltak. Az egyszerre sokkoló és felemelő élmény hatására Grassalkovich Antal úgy döntött, hogy Szűz Mária tiszteletére kápolnát építtet e szent helyen - ahol egy régi (valószínűleg a XIII. században épült) templom romjai álltak, a sűrűn benőtt erdőben.Nem sokkal később, 1759-ben, megkezdődött az építkezés, amikor újabb csoda történt: egy Fidler János nevű kőműves álmot látott, amelyben Szűz Mária szólt hozzá. Azt mondta neki: "Ha a templom romjai között, ahol hajdan a főoltár állott, ásni fogsz, szép tárgyat találsz!" Az álmot másnap mindenkinek elmesélte, így az emberek még lelkesebben és átszellemültebben álltak neki a munkának. A meglepetés pedig nem sokat váratott magára: a kőműves ásója nyomán hamarosan egy gyönyörű csontból faragott szobrocska került elő a föld alól, épp ott, ahova a kápolnát tervezték: a tenyérnyi szobor a Boldogságos Szűz Máriát ábrázolta, karján a kis Jézussal.

Fidler János a szobrocskát azonnal üvegbe foglaltatta, és a gróf kezébe ajánlotta, aki a legnagyobb tisztelettel helyezte el a kegytárgyat a templom oltárán.


A kápolnát később a gróf kapucinus barátoknak ajánlotta, és 1759-ben az olaszországi Lorettóból egy Szűz Mária szobrot hozatott, amely libanoni cédrusfából készült (un. fekete Madonna), és a mai napig az oltár mögött látható.


A máriabesnyői csodáknak hamar híre ment, és zarándokok százai, majd ezrei járultak a szent helyre évről-évre, hogy a Szűzanyától segítséget, támogatást, oltalmat vagy gyógyulást kérjenek.


A 2008-ban bazilikává avatott kápolna alatti altemplom egyik nehéz vasajtója mögött a Grassalkovich család kriptája található, felújított állapotban, ugyanis a hazánkat "felszabadító", halottakat, s Istent sem tisztelő orosz katonák feldúlták, szétlőtték és megrongálták az épület, nem kímélve a koporsókat sem, ahol többek között az utolsó Grassalkovich házaspár: Grassalkovich Antal és Esterházy Leopoldina nyugszanak.


A Máriabesnyői templomnak és a környéknek sajátos atmoszférája van: az ide betérő ember lelke nyugalommal telik meg és megáll számára az idő. A hűvös falakat díszítő freskók mindegyike egy-egy történetet mesélnek el, kezdve az alapítók legendájától kezdve, a kegytárgy megtalálásán át Szent Ferenc csodálatos életéig.


A bazilika belsejét hatalmas rácsok védik a rablók ellen, akiknek e varázslatos hely sem elég szent, ám csoportos turnusokban beengedik a látogatókat, és helyi, önkéntes idegenvezetőkkel be lehet járni az alsó, s felső templomot, meg lehet nézni a helyrehozott kriptát, és a csodatévő szent szobrot, valamint a Lorettói Szent Anyát.


A templom előtti kis téren megpihenhetünk, és minden órában meseszép harangjátékot hallhatunk, amely egyenesen a templomtoronyból száll a hegyek felé. A kijáratnál hálát adó kőtáblák tucatjait olvashatjuk el, amelyekben a világ minden tájáról érkező emberek köszönetét tartalmazzák, és amelyben hálát adnak Szűz Máriának a csodálatos gyógyulásokért és a segítségért, amely örökre megváltoztatta az életüket.

Ki építette a titokzatos Lorettói lépcsőt? >>>

Fotó: Aszódi Ádám

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hajnalka  - Besnyő   |2011-04-26 05:11:43
Én is jártam már ott, és mondhatom nagyon feltöltődik ott az ember lelke.Nagyon szomorú, hogy ma már nem térhetünk be templomainkba egy kis elcsendesedésre. Mindenhol a bejáratnál súlyos rácsokba ütközünk.Elképesztő. hogy még az ilyen szent helyeket sem tisztelik!
kacirc  - Gróf Teleki Pál   |2011-05-01 12:32:55
A magyar Loretonak is nevezik Máriabesnyőt.
A templom melletti kapucinus temetőben nyugszik gróf Teleki Pál volt magyar miniszterelnök és a cserkészet nagy támogatója.
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.