Mérgező növények - a kertben PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: dr. Pásztor Éva   
2011. május 24. kedd, 00:00

Sajnos kevés szülő van tisztában azzal, mennyi veszélyt jelentenek a kertekben illatozó és a szobákban zöldellő növények gyermekeik számára, akik minden érdekesnek tűnő dolgot előszeretettel kóstolnak meg...


A legtöbb magyar kertben és háztartásban megtalálhatók azok a növények, amelyek komoly veszélyt jelentenek a kicsikre nézve, noha nekünk eszünkbe sem jutna, hiszen évtizedek óta élünk mellettük, csodáljuk szépségüket, és szagoljuk finom illatukat. Az alábbiakban csokorba szedtük azokat a növényeket, amelyeket jobb, ha nem ültetünk kertünkbe, amíg kicsik a gyermekeink, illetve, ha mégis vágyunk ezek tartására, fokozott figyelemmel kell lennünk gyermekeink iránt, hiszen minden gyerek szeret a virágok leveleivel, szirmaival babrálni, olykor szájba venni.


Lila akác

A lila akác közkedvelt futónövény, amely gyorsan illatos, lila felhőbe borítja a befutott teraszokat, lugasokat, házfalakat és kapukat. A gyerekek különösen szeretik a kövér, lila virágokat, ám fehér társaikkal ellenben, ezekhez jobb, ha nem nyúlnak. A növény termése, ága és gyökere mérgező.


Leander

Az egyre melegebb nyaraknak köszönhetően nálunk is elterjed a cserepes leanderek vásárlása, annak ellenére, hogy - bár a növény gyönyörű -, sok gond van vele: gyakran tetvesedik, és teleltetésre van szüksége, különben kifagy. Általában teraszokon tartják a mutatós dézsás leandereket, ami csak még veszélyesebbé teszi őket a gyerekek számára, akik jó időben ki-be szaladgálnak a házban: ugyanis a leander minden egyes része halálos méreg!


Aranyeső

Az aranyeső régi "klasszikus" a kertekben, amely a jó idő érkezését jelzi, és sokáig ékes dísze kertjeinknek. Sárga virágokkal borított ágait előszeretettel használják a Húsvéti tojásfák alapanyagául, és valóban, nagyon szépek a virágos ágaikra akasztott hímes tojások. Rossz hír, hogy a a növény minden része, különösen a termés mérgező.


Gyöngyvirág

A pici, harangszerű virágok meseszépek, és mivel maga a virág kicsi, a gyerekek szívesen megfognák... de ne engedjük! A növény minden része súlyosan mérgező! Néhány évvel ezelőtt egy óvodás kisgyerek meghalt, miután kiitta egy gyöngyvirágot tartalmazó váza vizét. Jobb, ha ilyen virágot nem tartunk a kertünkben - majd ültetünk akkor, ha már a gyermekeink nagyok, és eszükbe sem jut megrágcsálni a számukra ismeretlen virágokat!


Borostyán

A borostyán az életerő növénye, nem csoda, hogy sokan kedvelik az egész évben smaragd színekben pompázó kúszónövényt, amely dzsungellé varázsolja néhány év alatt a kerítésünket. A karácsonyi koszorúk, és ajtódíszek remek alapanyaga, de csokrokat is könnyen és elegánsan díszíthetünk velük. A növény minden része mérgező, ezért ne hagyjuk, hogy gyermekeink vele játsszanak!


Nem az a lényeg, hogy növénymentes kertekben és lakásokban éljünk, sőt, ha valamelyik mérgező növény a kedvencünk, nem kell lemondanunk róla. De egy pillanatra sem hagyhatjuk figyelem nélkül kisbabánkat, ha a ilyen virágok közelében játszik, és folyamatosan tanítanunk kell, hogy soha nem fogjuk meg és nem vesszük szájba a növényeket, csak nézzük őket! Hamar kinőnek abból a korból, amíg e szép virágok komoly veszélyt jelentenek rájuk, utána pedig már nem kell azon aggódnunk, hogy megkóstolják őket. Az alábbi linken a teljesség igénye nélkül ellenőrizhetik, mely növények veszélyesek és melyek nem azok csemetéik számára.


Amennyiben mégis baj történik...

... és a gyerek a szájába vett valamilyen mérgező növényt, vegyék ki azonnal a szájából, öblítsék ki vízzel, és haladéktalanul induljanak el gyermekestül a legelső kórházba vagy ügyeletre, és közben hívják a mentőket is, hogy tanácsot adhassanak!


Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2012.03.06.
Kép

A múmia sztárja is – mint annyian a filmszakmában – magyar felmenőkkel dicsekedhet. Édesanyja osztrák pszichológus, édesapja pedig magyar...   Tovább »
2014.02.20.
Kép

Kurt Cobain, a punk rock valaha élt legnagyobb királya 47 éves lenne, ha 27 éves korában nem dördül el az a végzetes puskalövés, amely...   Tovább »
2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2011.03.01.
Kép

A brit színész jó ideig élte az ismert, de sztárnak nem nevezhető színészek nyugalmas életét. A legújabb Bondként azonban személye...   Tovább »
2011.07.29.
Kép

Angelina Jolie-t lehet szeretni, lehet őt nem kedvelni, de az vitathatatlan, hogy nem mindennapi jelenség. Vérbeli nőstény, akinek határozott...   Tovább »