Mérgező növények - a kertben Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: dr. Pásztor Éva   
2011. május 24. kedd, 00:00

Sajnos kevés szülő van tisztában azzal, mennyi veszélyt jelentenek a kertekben illatozó és a szobákban zöldellő növények gyermekeik számára, akik minden érdekesnek tűnő dolgot előszeretettel kóstolnak meg...


A legtöbb magyar kertben és háztartásban megtalálhatók azok a növények, amelyek komoly veszélyt jelentenek a kicsikre nézve, noha nekünk eszünkbe sem jutna, hiszen évtizedek óta élünk mellettük, csodáljuk szépségüket, és szagoljuk finom illatukat. Az alábbiakban csokorba szedtük azokat a növényeket, amelyeket jobb, ha nem ültetünk kertünkbe, amíg kicsik a gyermekeink, illetve, ha mégis vágyunk ezek tartására, fokozott figyelemmel kell lennünk gyermekeink iránt, hiszen minden gyerek szeret a virágok leveleivel, szirmaival babrálni, olykor szájba venni.


Lila akác

A lila akác közkedvelt futónövény, amely gyorsan illatos, lila felhőbe borítja a befutott teraszokat, lugasokat, házfalakat és kapukat. A gyerekek különösen szeretik a kövér, lila virágokat, ám fehér társaikkal ellenben, ezekhez jobb, ha nem nyúlnak. A növény termése, ága és gyökere mérgező.


Leander

Az egyre melegebb nyaraknak köszönhetően nálunk is elterjed a cserepes leanderek vásárlása, annak ellenére, hogy - bár a növény gyönyörű -, sok gond van vele: gyakran tetvesedik, és teleltetésre van szüksége, különben kifagy. Általában teraszokon tartják a mutatós dézsás leandereket, ami csak még veszélyesebbé teszi őket a gyerekek számára, akik jó időben ki-be szaladgálnak a házban: ugyanis a leander minden egyes része halálos méreg!


Aranyeső

Az aranyeső régi "klasszikus" a kertekben, amely a jó idő érkezését jelzi, és sokáig ékes dísze kertjeinknek. Sárga virágokkal borított ágait előszeretettel használják a Húsvéti tojásfák alapanyagául, és valóban, nagyon szépek a virágos ágaikra akasztott hímes tojások. Rossz hír, hogy a a növény minden része, különösen a termés mérgező.


Gyöngyvirág

A pici, harangszerű virágok meseszépek, és mivel maga a virág kicsi, a gyerekek szívesen megfognák... de ne engedjük! A növény minden része súlyosan mérgező! Néhány évvel ezelőtt egy óvodás kisgyerek meghalt, miután kiitta egy gyöngyvirágot tartalmazó váza vizét. Jobb, ha ilyen virágot nem tartunk a kertünkben - majd ültetünk akkor, ha már a gyermekeink nagyok, és eszükbe sem jut megrágcsálni a számukra ismeretlen virágokat!


Borostyán

A borostyán az életerő növénye, nem csoda, hogy sokan kedvelik az egész évben smaragd színekben pompázó kúszónövényt, amely dzsungellé varázsolja néhány év alatt a kerítésünket. A karácsonyi koszorúk, és ajtódíszek remek alapanyaga, de csokrokat is könnyen és elegánsan díszíthetünk velük. A növény minden része mérgező, ezért ne hagyjuk, hogy gyermekeink vele játsszanak!


Nem az a lényeg, hogy növénymentes kertekben és lakásokban éljünk, sőt, ha valamelyik mérgező növény a kedvencünk, nem kell lemondanunk róla. De egy pillanatra sem hagyhatjuk figyelem nélkül kisbabánkat, ha a ilyen virágok közelében játszik, és folyamatosan tanítanunk kell, hogy soha nem fogjuk meg és nem vesszük szájba a növényeket, csak nézzük őket! Hamar kinőnek abból a korból, amíg e szép virágok komoly veszélyt jelentenek rájuk, utána pedig már nem kell azon aggódnunk, hogy megkóstolják őket. Az alábbi linken a teljesség igénye nélkül ellenőrizhetik, mely növények veszélyesek és melyek nem azok csemetéik számára.


Amennyiben mégis baj történik...

... és a gyerek a szájába vett valamilyen mérgező növényt, vegyék ki azonnal a szájából, öblítsék ki vízzel, és haladéktalanul induljanak el gyermekestül a legelső kórházba vagy ügyeletre, és közben hívják a mentőket is, hogy tanácsot adhassanak!


Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.