Mindenszentek, az emlékezés napja PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: L.Á.   
2010. október 25. hétfő, 11:08

A Mindenszentek napja keresztény ünnep, amelyet a katolikusok november 1-én, a Halottak napja után tartanak - a valaha élt igaz emberek emlékezetére.


A Mindenszentek ünnepe a kelta Samhain ünnepéből ered. Úgy tartották, ezen az éjszakán vándorolnak a lelkek a holtak birodalmába. Az emberek kivonultak a temetőkbe, és a szellemeknek ajándékokat vittek: ételt, virágot (és helyenként állatokat is áldoztak), hogy azok véletlenül se zavarják össze az élők világát. A kereszténység elterjedésekor a pogány ünnepeket keresztény szokások és hagyományok váltották fel, így Samhain lassacskán Mindenszentek ünnepe (Omnium sanctorum) lett.

Az ünnepet III. Gergely pápa a VIII. században, október 31-ét nevezte ki a "Szent Szűznek, minden apostolnak és a földkerekségen élt minden tökéletes embernek" emléknapjává. Néhány évtizeddel később IV. Gergely pápa a Mindenszentek ünnepét november 1-re helyezte át, és egyetemes ünnepé nevezte ki. Írországban ugyanez az éjszaka a "Mindenszentek éjszakája " nevet kapta.

A legtöbb európai országban - így hazánkban is -, régi hagyomány, hogy ezen az éjszakán az emberek meglátogatják elhunyt szeretteiket a temetőkben, és örökmécseseket, gyertyákat, virágokat helyeznek el a sírjaikon. A temetők ilyenkor éjszaka mécsesektől ragyognak, és milliónyi ima száll egyszerre a mennybe örök békességet, megbocsátást és nyugalmat kérve a halottaknak. Aki ezen az éjjelen nem jut ki a temetőbe, otthon gyújt gyertyát, és imádkozik szeretteiért.

Ezen a napon ünnepeljük Szent Márton napját is. A hagyomány szerint ilyenkor választottak bírót. Régebben ezen a napon tilos volt dolgozni. Csíkszéken többféle népszokás tartozik az ünnephez: kenyeret sütöttek a szegényeknek ("a halottak lepénye"), gyertyát gyújtottak az elfeledett lelkeknek, és november 3-án engesztelő körmenetet tartottak arra a helyre, ahol 1599-ben meggyilkolták Báthori András bíboros-fejedelmet.A halottak napja szintén keresztény ünnep, amelyet Mindenszentek másnapján, november 2-án tartanak. Az ünnep már az ókori Rómában is létezett Feralia néven. A katolikus egyházban először 998-ban ünnepelték. Szent Odiló clunyi bencés apát kezdeményezése volt, hogy a mindenszentek napja után, amely az üdvözült lelkekre emlékezik, emlékezzenek meg valamennyi elhunyt hívőről is. Az ünnepet azért látták szükségesnek, mert a katolikus hit szerint a kisebb bűnökért a lélek a purgatóriumban bűnhődik és üdvözülését meggyorsíthatja ha az élők könyörögnek érte. 


Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2012.09.05.
Kép

Farrokh Bulsara szinte egy idegen bolygóról érkezett a rock 'n' roll világába. Indiai zoroasztriánus vallású szülők gyermekeként a...   Tovább »
2010.10.15.
Kép

Alig múlt húsz éves, nevét mégis az egész világ ismeri, és több rajongót tudhat maga mögött, mint a régi idők felpolcolt mellű,...   Tovább »
2012.06.27.
Kép

Nyáron ünnepli a 77. születésnapját Donald Sutherland, akit a nagyközönség annak idején A Piszkos tizenkettő, majd a Kelly hősei című ...   Tovább »
2011.06.21.
Kép

A sármos színész egy ügyvéd szerepével lett híres tizenöt éve, legújabb filmjében, Az igazság árában pedig ismét védőügyvédet...   Tovább »
2011.03.29.
Kép

Robert a nem túl távoli 1986-ban jött világra Londonban, májusban tölti be a 25-öt. Már 15 évesen csatlakozott egy amatőr...   Tovább »