Nézz csak a szemembe! PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: V.B.   
2011. február 12. szombat, 19:18

Ha a szerelmed sandán félrepislant, ha kerüli a tekinteted, ha egész este le se vette a napszemüvegét, elkezdhetsz aggódni. Titka van? Nem szeret már? Hazudik?


Tudományos kísérletekkel igazolták, hogy a szem az egyik legbeszédesebb szervünk, ráadásul nagyon nehezen tud hazudni. A szimpátia vagy éppen az ellenszenv elsősorban a másik tekintetét „szemügyre véve” alakul ki bennünk, persze nem tudatosan. Amikor azt mondod, „nem is tudom, de valahogy nem jön be nekem Ikszipszilon”, akkor nagyon valószínű, hogy a szemed „súgott” neked.

Pulzáló pupillák

Amerikai pszichológusok bebizonyították, hogy a pupillánk is képes „kifecsegni” érzelmi állapotunkat. Ugyanis nem csak a fényerősség változására szűkül és tágul, hanem akkor is, ha izgalmi állapotba kerülünk. Megnő, ha örömöt, vagy bosszúságot érzünk, vagyis bármilyen előjelű érzelmi állapotba kerülünk, és mákszemnyi lesz, ha unatkozunk.
Egy amerikai kutató, E. H. Hess férfiakon és nőkön külön-külön is megvizsgálta, hogy különböző érzelmi hatásokra miként változik a pupillájuk mérete. A kísérletben résztvevőknek színes képeket adott, és megfigyelte, hogyan reagálnak. Mit gondolsz, mire tágul a nők pupillája? Nézz meg egy pucér pasiról készült fotót, és megtudod. Persze nem csak arra tágulunk: a kisbaba, a cuki kiskutya, a csodaszép gyémántgyűrű fotója sem hagy hidegen. A férfiakat viszont hidegen hagyta az anya gyermekével témájú kép, viszont a meztelen nős fotó igencsak lázba hozta őket. Jó, elvétve volt köztük olyan is, akit szintén a pucér pasi varázsolt el, de annak speciális oka volt. A tájképeket nézegetve a férfiak többségének összeszűkült, míg jó néhány nőnek kitágult a szembogara.

Mit mond a szemed?

Amikor a beszélgető partneredre nézel, és szinte le sem veszed róla a szemed, azzal azt mondod: „folytasd csak, nagyon is érdekel, amit mondasz.” De azt is jelentheti, hogy „tetszel, kedvellek, vonzódom hozzád.” Vagy csak egyszerűen egyetértesz azzal, amit mond.
Eközben, persze, őt sem hagyja hidegen a pillantásod, műszerekkel is kimutatható, hogy izgalmi állapotba kerül, még akkor is, ha történetesen a nagypapád. Ezt az izgalmat keresik a gyerekek, amikor farkasszemet néznek, és (többek közt) szemezni is azért olyan bizsergető a füstös bárban, éjjel kettő táján.

Csak óvatosan

A kitartó bámulás egyébként nem csak flörtölési célzattal történhet. Sose bámulj például egy hetven kilós harcikutya arcába, mert számára az agressziót, a felsőbbrendűséget jelzi a pillantásod. Bámulni egyébként sem illik, akit kitartóan skubiznak, előbb-utóbb zavarba jön, sőt, ha a hátát nézik, még azt is megérzi, és egyszer csak feszengeni, izegni-mozogni kezd.

De hogy mit illik, és mit nem a szemeddel, azt majd később...


Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2014.02.20.
Kép

Kurt Cobain, a punk rock valaha élt legnagyobb királya 47 éves lenne, ha 27 éves korában nem dördül el az a végzetes puskalövés, amely...   Tovább »
2012.09.05.
Kép

Farrokh Bulsara szinte egy idegen bolygóról érkezett a rock 'n' roll világába. Indiai zoroasztriánus vallású szülők gyermekeként a...   Tovább »
2010.10.06.
Kép

Simon Bakerrel hetente találkozhatunk a képernyőn. De vigyázat! A mentalista természetfeletti tulajdonságokkal rendelkezik! Nem mindegy ...   Tovább »
2011.06.21.
Kép

A sármos színész egy ügyvéd szerepével lett híres tizenöt éve, legújabb filmjében, Az igazság árában pedig ismét védőügyvédet...   Tovább »
2011.03.01.
Kép

A brit színész jó ideig élte az ismert, de sztárnak nem nevezhető színészek nyugalmas életét. A legújabb Bondként azonban személye...   Tovább »