Öko-gazdálkodás: A hulladék már nem szemét PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Párvy Tivadar, MTI   
2011. július 07. csütörtök, 00:00

Hétről hétre látnak napvilágot szakértői becslések arról, hogy a Föld nyersanyagkészletei meddig tartanak ki. Különös figyelem kíséri a fosszilis energiahordozókat, hiszen mindennapi életünk elképzelhetetlen nélkülük.


A Föld számos országában igyekeznek úgynevezett energianövényeket termeszteni, abból bioetanolt előállítani, és ilyen módon valamilyen szinten kiváltani a kőolajat és származékait. Mindenki számára nyilvánvaló, hogy ez sem mehet a végtelenségig, mivel az erre a célra használt földterületeket ki kell vonni az élelmiszer termelésre használt körből. Ennek egyenes következménye a még nagyobb, főleg az elmaradottabb országokban élő embereket sújtó éhínség és az élelmiszerek egyre magasabb ára. Nem túlzás azt mondani, hogy az elkövetkező években dől el a jövő generáció léte és sorsa. A hulladékok gyűjtése, kezelése végre Magyarországon is a helyére kerülhet az Országgyűlés által a minap elfogadott törvény alapján. Az MTI-Press igyekezett a témáról többet megtudni, és ezért megkereste Hankó Gergelyt, az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. marketing igazgatóját.

- Mivel foglakozik az ÖKO-Pack Nonprofit Kft.?

- Cégünk az EU-direktíváknak megfelelően a csomagolási hulladékok összegyűjtésének a koordinálását végzi a jövő év tavaszáig, amikor a környezetvédelmi termékdíjról hozott törvény hatályba lép. Tevékenységi körünkhöz tartozik még az országjáró vándorkiállítások rendezése. Ennek során igyekszünk a hulladékgazdálkodás és a fenntartható fejlődés kérdéseiről felvilágosító tárlatvezetéseket tartani.

- Milyen hulladékfajtákról szólnak ezek az ismertetők?

- Tizenkét fajta hulladékról és azok hasznosításáról beszélünk. Ezek az alapvető szelektív hulladékok, amelyek a hulladékszigeteken is megtalálhatóak. Ezen túlmenően foglalkozunk az elektronikai hulladékokkal, az autóabroncsokkal, a roncs gépjárművekkel, a sütőolajokkal, akkumulátorokkal, festékekkel és más egyéb veszélyes hulladékfajtákkal.

- A fenntartható fejlődés kiállításával mit kívánnak bemutatni?

- Ennek során az ökológiai lábnyomot mutatjuk be, összevetve több más országéval. Szólunk a Föld túlnépesedéséről és a csökkenő biokapacitásról.

- Milyen "lábon" él Magyarország?

- Nálunk az ökológiai lábnyom másfélszer nagyobb, mint az országunk területe.

- Ezt hogyan kell értelmezni?

- Úgy, hogy ötven százalékkal túlfogyasztjuk az erőforrásainkat. Ez azt jelenti, hogy ha mindenki úgy élne a Földön, mint egy átlag magyar állampolgár, akkor másfélszer nagyobb bolygóra lenne szükség.

- A szemétbe kerülő anyagok túlnyomó többsége a háztartásokból kerül a kukákba, azok tartalma azonban nem jut el a hulladékszigetekre, mert ott csupán háromféle anyagot gyűjtenek. Ennek hasznosítására van valami megoldás?

- Azzal kezdeném, hogy a cégünknek van egy erős társadalmi felelősségvállalási programja, amely kötődést jelent az ökológusok irányában is. Az Ózd melletti Gömörszőlősön, a fenntartható faluban minden hónapban tíz-tizenöt önkéntessel végigdolgozunk egy hosszú hétvégét. Itt találkoztam a komposztáló kassal, amelynek ötlete Gyulai Iván ökológus fejéből pattant ki.

- Komposztálásról bizonyára sokan hallottak már, még talán kasról is, de így egyben még soha. Mit kell ez alatt érteni?

- Ez lényegében fűzfa- vagy mogyoróágakból kasfonással készített két építmény. Talán két fenék nélküli kosárhoz tudnám hasonlítani őket. A nagyobbik mintegy két méter átmérőjű és negyven centiméter magas. Ebbe földet vagy már kész komposztot kell tölteni. A másik kisebb, nagyjából nyolcvan centiméter átmérőjű, de legalább egy méter magasságú, amelyet az előző kas közepére kell helyezni. Ebbe lehet a konyhai nyesedékeket, gyümölcshulladékot, füvet, ágakat és sok minden mást beledobni. Természetesen a méreteken a hely és az igény szempontjából lehet változtatni, én arról beszéltem, amelyet magam is elkészítettem.


- Mi az egésznek a lényege?

- A földdel vagy komposzttal feltöltött kasba helyezzük a magvakat, illetve a nevelni kívánt palántákat. A belső kasba dobált anyagokból a gravitáció, az eső vagy az öntözés hatására kioldódó tápanyagok pedig folyamatosan táplálják növényeinket. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy becslések alapján a háztartási hulladék mennyisége is mintegy harminc százalékkal csökkenthető.

- A kereskedelmi forgalomban kapható komposztálókért tízezer forint körüli összeget is elkérnek. Ez vajon mennyibe kerül?

- Szinte semmibe. A legnagyobb munkát és kitartást talán a fonáshoz használt vesszők begyűjtése jelenti, amihez a magok vagy a palánták néhány száz forintos ára társul. De hát mindenki maga dönti el, hogy milyen mennyiséget akar nevelni.

- Az ön véleménye szerint hol lehet ilyet készíteni?

- Szinte bárhol, de szerintem kiváló helyszínek lehetnek az iskolák, az óvodák, egyéb szociális intézmények, vagy akár kisebb-nagyobb lakóközösségek is.

- Milyen növényeket célszerű ilyen módon nevelni?

- Nagyon jó olyan növények számára, amelyek szeretnek csüngeni, és nem jó, ha a termésük a földre ér. Eper, paradicsom nagyon jól érzi magát benne. Ajánlom továbbá a cukkinit, paprikát, salátát, karalábét, hagyma, fokhagymát. Fűszernövényeket is ültethetünk bele, amik segítenek majd a kártevőket is távol tartani.

- Még egy utolsó kérdés. Amennyiben valaki kedvet kapott komposztáló kast készíteni, hol talál segítséget hozzá?

- Az interneten két helyet ajánlok. Az egyik, amelyik képeket tartalmaz: http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/kreativ_anyagok/fotogaleria/, a másik pedig, ahonnan összeállítási segédletet lehet letölteni: http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/files/pdf/komposztalo_kas.pdf


Környezetbarát tisztítószerek a lakásban >>>

Önellátó irodaház - a környezetért >>>

Egészséges jövő - a biorezonancia segítségével >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.04.25.
Kép

Jet Li, Amerika első számú kínai sztárja nem csupán sporteredményeivel és dollármilliókat hozó filmjeivel, hanem adományozó vénájával...   Tovább »
2011.03.29.
Kép

Robert a nem túl távoli 1986-ban jött világra Londonban, májusban tölti be a 25-öt. Már 15 évesen csatlakozott egy amatőr...   Tovább »
2010.12.02.
Kép

A nagy sikerű Harry Potter könyvek írójáról valószínűleg azok is tudják, kicsoda, akik soha egyetlen sort sem olvastak a műveiből. J. K....   Tovább »
2012.05.06.
Kép

Paul Wesley egy csapásra vált világsztárrá a Vámpírnaplók szédületes sikerének köszönhetően. Mára lányok, asszonyok milliói követik...   Tovább »
2011.03.02.
Kép

A kis Natalie-ra 13 évesen figyelt fel a világ a Leon, a profi bájos, ám belevaló kamaszlányaként, Jean Reno méltó partnereként. Most, 17...   Tovább »