Osteoporosis, a néma járvány PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ordódy Miklós   
2011. március 30. szerda, 10:23

Az osteoporosis olyan népbetegség, amely 50 év felett megközelítőleg 600.000 n őt és 300.000 férfit érint hazánkban, és ha nem kezeljük, súlyos, visszafordíthatatlan panaszokat okozhat.


Az egyre szélesebb rétegeket érintő csontritkulás miértjeiről szakértőnkkel, dr. Pásztor Éva ortopéd orvossal beszélgettünk.

- Milyen jellegű betegség az osteoporosis, és milyen tünetekkel jár?

- Az egész csontvázra kiterjedő olyan anyagcserezavar, ami kezdetben a csontszövet mennyiségének csökkenésével jár, de ez később a csontszövet minőségének megváltozását jelenti és ez a csont fokozott törékenységéhez vezet. Először csak elvékonyodnak a csontgerendák, majd hajszálvékony, később nagyobb törésvonalak keletkeznek.

- A betegség azonnali tüneteket produkál? Laikusok is felismerhetik, hogy ilyen jellegű betegséggel kell szembenézniük?

- Nem, sajnos az osteoporosis sokáig teljesen panaszmentes, ezért is nevezik „néma járvány”-nak.

- Milyen korban jelentkeznek az első panaszok? 

- Nőknél a menopausa, férfiaknál 50 éves kor körül az első panaszokat a háti és deréktáji fájdalmak jelentik. Fokozatosan csökken a testmagasság, majd egyre hajlottabb lesz a beteg háta.


- Melyek a legérintettebb területek test-szerte, és milyen szövődményei vannak a csonttöréses baleseteknek, amennyiben csontritkulás áll a háttérben?

- A kisebb traumára bekövetkező csonttörések típusos helyei a csigolyák, csukló, idősebb korban egyre gyakrabban a váll, és a csípő. A betegség jelentősége a kóros csonttörésnek és szövődményeinek vannak. Felmérések szerint a csípőtáji törött betegeknek mintegy 12-20 % a traumát követő első évben meghal, mintegy 50% élete végéig ellátásra, segítségre szorul. Csupán minden ötödik beteg gyógyul meg teljesen. A csigolyatörések zöme fokozatosan alakul ki, csak kb. 10% kerül rögtön felismerésre ha hirtelen nagyon éles fájdalom jelentkezik és a beteg kénytelen orvoshoz fordulni.


- Melyek a kockázati tényezők?

- Az osteoporosis kialakulásában fontos szerepe van az életkornak, családban előforduló csontritkulásnak, az alacsonyabb csonttömegnek, korábban előfordult csonttöréseknek. A változás korában csökkenő oestrogén, illetve férfi hormon szint is a csontritkulás rizikó tényezői közé tartoznak. Az alacsony testsúly, a különböző felszívódási zavarok, a Ca , fehérje és D vitamin hiány, az immobilizáció, dohányzás, alkoholizálás is fokozzák a csontritkulás kialakulásának veszélyét. Napi 1 pohár sör, vagy 1 dl bor, vagy 2 cl rövidital rendszeres fogyasztása már fokozza a csontritkulást. Szteroid tartalmú gyógyszerek szedése, korábban meglévő pajzsmirigy működési zavar is kockázati tényezőt jelent.


- Mit tehetünk a betegség megelőzése érdekében?

- A betegség kezelésének legfontosabb célja a csonttörések megelőzése. Ehhez naponta 1500 mg. Ca és 400 NE D vitamin bevitele szükséges. Nagyon fontos tejtermékek, tojás, hal, máj, zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. Megfelelő fizikai aktivitást napi 2 óra erősebb tempójú sétálással, lépcsőzéssel, táncolással és úszással lehet elérni.

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Savasító - lúgosító ételek
kalkulátor

Egyes ételek savas-, míg mások lúgos irányban változtatják meg a szervezet pH-egyensúlyát. Az optimális 7,4-es értéktől való eltérés savas irányban betegségek előhírnöke lehet,
ezért nem árt, ha tisztában
vagyunk azzal, hogy mi
kerül a tányérunkra.

Tovább »
Dohányzás - megtakarítás kalkulátor

Tudja-e, hogy mennyi pénzt spórolt meg, amióta abbahagyta a dohányzást?
Talán egy kisebb vagyont...
Kalkulátorunk segítségével
ellenőrizze megtakarítását!

Tovább »
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.07.29.
Kép

Angelina Jolie-t lehet szeretni, lehet őt nem kedvelni, de az vitathatatlan, hogy nem mindennapi jelenség. Vérbeli nőstény, akinek határozott...   Tovább »
2011.03.14.
Kép

Az írek nemzeti kincse Eithne Patricia Ní Bhraonáin néven született az ország észak-nyugati részén, Donegal megyében. Az Orinoco Flow...   Tovább »
2012.06.25.
Kép

Paul Bettany a világ egyik legfelkapottabb angol színésze, aki bebizonyította, hogy nem csak a prózai szerepekben tud kiemelkedő produkciót...   Tovább »
2010.10.15.
Kép

Alig múlt húsz éves, nevét mégis az egész világ ismeri, és több rajongót tudhat maga mögött, mint a régi idők felpolcolt mellű,...   Tovább »
2011.05.06.
Kép

George Clooney vélhetően ma is a legkeresettebb agglegények egyike annak ellenére, hogy híresen nősülés-ellenes, követhetetlen sűrűséggel...   Tovább »