Osteoporosis, a néma járvány Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ordódy Miklós   
2011. március 30. szerda, 10:23

Az osteoporosis olyan népbetegség, amely 50 év felett megközelítőleg 600.000 n őt és 300.000 férfit érint hazánkban, és ha nem kezeljük, súlyos, visszafordíthatatlan panaszokat okozhat.


Az egyre szélesebb rétegeket érintő csontritkulás miértjeiről szakértőnkkel, dr. Pásztor Éva ortopéd orvossal beszélgettünk.

- Milyen jellegű betegség az osteoporosis, és milyen tünetekkel jár?

- Az egész csontvázra kiterjedő olyan anyagcserezavar, ami kezdetben a csontszövet mennyiségének csökkenésével jár, de ez később a csontszövet minőségének megváltozását jelenti és ez a csont fokozott törékenységéhez vezet. Először csak elvékonyodnak a csontgerendák, majd hajszálvékony, később nagyobb törésvonalak keletkeznek.

- A betegség azonnali tüneteket produkál? Laikusok is felismerhetik, hogy ilyen jellegű betegséggel kell szembenézniük?

- Nem, sajnos az osteoporosis sokáig teljesen panaszmentes, ezért is nevezik „néma járvány”-nak.

- Milyen korban jelentkeznek az első panaszok? 

- Nőknél a menopausa, férfiaknál 50 éves kor körül az első panaszokat a háti és deréktáji fájdalmak jelentik. Fokozatosan csökken a testmagasság, majd egyre hajlottabb lesz a beteg háta.


- Melyek a legérintettebb területek test-szerte, és milyen szövődményei vannak a csonttöréses baleseteknek, amennyiben csontritkulás áll a háttérben?

- A kisebb traumára bekövetkező csonttörések típusos helyei a csigolyák, csukló, idősebb korban egyre gyakrabban a váll, és a csípő. A betegség jelentősége a kóros csonttörésnek és szövődményeinek vannak. Felmérések szerint a csípőtáji törött betegeknek mintegy 12-20 % a traumát követő első évben meghal, mintegy 50% élete végéig ellátásra, segítségre szorul. Csupán minden ötödik beteg gyógyul meg teljesen. A csigolyatörések zöme fokozatosan alakul ki, csak kb. 10% kerül rögtön felismerésre ha hirtelen nagyon éles fájdalom jelentkezik és a beteg kénytelen orvoshoz fordulni.


- Melyek a kockázati tényezők?

- Az osteoporosis kialakulásában fontos szerepe van az életkornak, családban előforduló csontritkulásnak, az alacsonyabb csonttömegnek, korábban előfordult csonttöréseknek. A változás korában csökkenő oestrogén, illetve férfi hormon szint is a csontritkulás rizikó tényezői közé tartoznak. Az alacsony testsúly, a különböző felszívódási zavarok, a Ca , fehérje és D vitamin hiány, az immobilizáció, dohányzás, alkoholizálás is fokozzák a csontritkulás kialakulásának veszélyét. Napi 1 pohár sör, vagy 1 dl bor, vagy 2 cl rövidital rendszeres fogyasztása már fokozza a csontritkulást. Szteroid tartalmú gyógyszerek szedése, korábban meglévő pajzsmirigy működési zavar is kockázati tényezőt jelent.


- Mit tehetünk a betegség megelőzése érdekében?

- A betegség kezelésének legfontosabb célja a csonttörések megelőzése. Ehhez naponta 1500 mg. Ca és 400 NE D vitamin bevitele szükséges. Nagyon fontos tejtermékek, tojás, hal, máj, zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. Megfelelő fizikai aktivitást napi 2 óra erősebb tempójú sétálással, lépcsőzéssel, táncolással és úszással lehet elérni.

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.