A jó párkapcsolatért Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: V.Sz.   
2011. február 03. csütörtök, 19:40

Életünk központi kérdése a párkapcsolat. Ha benne élünk, akkor azért, mert minősége alapvetően meghatározza közérzetünket, ha pedig épp nincs társunk, akkor valószínűleg hiányzik és vágyunk rá. Magazinunk jogi szakértőjével, dr. Léhner Zsuzsanna ügyvéd-mediátorral arról beszélgettünk, hogy a mediáció miképp segíthet a párkapcsolatok harmonizálásában.alt


- Egyre gyakrabban találkozunk a „mediáció” kifejezéssel, de jelentése még nem közismert.

- A szó közvetítést, békéltetést jelent. A mediáció speciális konfliktuskezelési módszer, amely hozzásegíti a feleket ahhoz, hogy mindkettejük érdekét szolgáló megegyezéssel oldják meg a problémájukat. Ebben segíti őket pártatlan, semleges közvetítőként a mediátor, aki a hivatalos névjegyzékben szereplő, megfelelő képzettséggel rendelkező szakember. A mediáció számos életterületen alkalmazható, többek között gazdasági és munkaügyi viták, valamint családi, párkapcsolati konfliktusok esetén. Én elsősorban ez utóbbiakkal foglalkozom.

- Mikor célszerű a mediáció, és miért hatékony?

- Minden esetben ajánlott a problémát mediáció útján rendezni, ha a felek között olyan konfliktus támad, amit segítség nélkül nem tudnak megoldani, de szükség van a kapcsolat, a jövőbeni együttműködés fenntartására. Ugyanakkor nem szeretnék igénybe venni a hosszadalmas, költséges és stresszes jogi utat, mert felismerik, hogy saját érdeküket és gyermekeik javát az egyezségkötés szolgálja. A mediáció hatékonysága pedig abban rejlik, hogy nem a múlt negatívumaira koncentrálunk, hanem a kapcsolat értékeire, a közös jövőbeli célokra és a kölcsönösen elfogadható gyakorlati megoldásokra összpontosítunk.

- Mi a különbség a párkapcsolati és a válási mediáció között?

- Párkapcsolati mediáció akkor javasolt, ha egy házasságban, élettársi kapcsolatban, párkapcsolatban olyan konfliktusok vannak, amelyek rontják a kapcsolat minőségét, ezek a problémák azonban még nem olyan súlyúak, hogy a felek a kapcsolatot fel akarják számolni, inkább annak helyreállítására, megjavítására törekednek. A válási mediáció azoknak a pároknak szól, akik szerint házasságuk, élettársi kapcsolatuk menthetetlen, de egyrészt szeretnének békében elválni, másrészt szükségesnek tartják a jövőbeni együttműködést, például mert közös gyermekeik vannak. A válási mediáció célja a gyors és békés egyezség az évekig tartó, stresszes válóperes viták helyett. A mediáció elviselhetőbbé teszi a krízisélményt, és felgyorsítja a válást követő újrakezdést is.

alt

- Hogyan zajlik egy mediáció?

- A vitás ügy bármelyik résztvevője fordulhat mediátorhoz, illetve együtt is megtehetik ezt. Amennyiben csak az egyik fél jelentkezett, a mediátor értesíti a vita másik érintettjét is, és felajánlja számára a probléma mediációval történő megoldását. Amennyiben a mediációval minden fél egyetért, külön-külön sor kerül az előkészítő beszélgetésekre. Ha minden fél részt vett az egyedi előkészítő beszélgetésen, egyeztetett időpontban sor kerül a mediációs ülésre, amelyen minden érintett részt vesz. Sikeres mediáció esetén a felek végül aláírják az írásba foglalt megállapodást.

- A mediáció mellett milyen segítséget vehetnek igénybe a párkapcsolati problémával Önhöz fordulók?

- A weboldalam Mediáció menüpontjában található egy „Mit tegyünk a jó párkapcsolatért?” című, ingyenesen letölthető e-könyv. Ezen kívül február 26-án, szombaton tartok egy egynapos tréninget, amelynek központi témája ugyancsak a párkapcsolati harmónia megteremtése. Ennek keretében szó esik családjogi alapismeretekről is, amibe beletartoznak a válás, gyermekelhelyezés, vagyonmegosztás kérdései is, mert ezekkel akkor sem árt tisztában lenni, ha minden a legnagyobb rendben van. Remélhetőleg soha nem lesz szükség ezekre az ismeretekre, de a tudás biztonságot adhat. Szó lesz az írásba nem foglalt, életünket és kapcsolatainkat mégis jelentősen befolyásoló egyetemes törvényszerűségekről (ok és okozat, rezonancia vagy más néven vonzás, miképp teremtünk a gondolatainkkal és szavainkkal, mi a különböző életciklusok jelentősége, stb.) Az alapvető személyiségtípusok és az ezekből fakadó problémák megbeszélése segít az önismeretben és párunk jobb megismerésében, megértésében egyaránt. Ez a tudás a helyes kommunikáció alapelveivel együtt olyan kulcsot ad a résztvevők kezébe, amellyel hozzákezdhetnek meglevő kapcsolatuk jobbá tételéhez, vagy a számukra megfelelő társ megtalálásához.

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.