Simon Baker, a mentalista Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Aszódi Ádám   
2010. október 06. szerda, 15:08

Simon Bakerrel hetente találkozhatunk a képernyőn. De vigyázat! A mentalista természetfeletti tulajdonságokkal rendelkezik! Nem mindegy tehát, mire gondolunk, amikor a szemébe nézünk.


alt

A legfrissebb kutatási eredmények szerint a magyar nézők második legkedveltebb sorozata a szőke, sármos ausztrál színész, Simon Baker nevével fémjelzett spirituális hangulatú krimi; a Mentalista. (Az első helyen szappanoperánk, a Barátok közt c. sorozat végzett.) De ki is az a Simon Baker és miért tartják őt olyan elragadónak a női nem képviselői?

Gördeszkás műbaleset

Simon Baker 1969. július 30-án született Launcestonban. Édesanyja, Elisabeth Labberton angoltanárként, édesapja, Barry Baker pedig művészként dolgozott. Korán elváltak, a kis Simon talán még két éves sem volt ekkor. A válást követően a kisfiút anyjának ítélték, aki újra férjhez ment, és családjával Dél-Walesbe költözött. Simon sem új apját, sem mostohatestvérét nem szívlelte, sosem jött ki velük igazán, ám vér szerinti apjától oly messze került, hogy legközelebb 18 éves volt, amikor találkoztak.

A kis Baker fiú legelőször anyját kápráztatta el színészi képességével, amikor is a házuk előtt gördeszkázva felfigyelt arra, hogy édesanyja az ablak mögül az ő "produkcióját" lesi. Rátett ezért egy lapáttal és káprázatos műesést produkált. A műsor sikeres volt, az anyja majdnem elájult idegességében, miután sikoltozva kirontott az utcára, ahol a fiát földön fekve találta. Ettől kezdve biztos volt benne, hogy egy napon színész lesz.


alt

Szerepek, szerelem

A középiskola után végül mégsem színjátszást tanult, hanem egészségügyi főiskolára ment, Sydneybe, ám a filmszakma így is rátalált. Először egy jégkrém reklámban kapott szerepet, egy videó klipben - ezek után jöttek csak a filmes munkák. Az első nagyobb szerepét a Szigorúan bizalmas című filmben kapta, majd ezt követte a Vörös bolygó és ezzel együtt számtalan filmes és sorozat-beli szelep. Legkiemelkedőbb teljesítményét a Mentalista című sorozatban nyújtotta, amellyel egy csapásra világsztárrá vált, és 2008-ban elnyerte a Golden Globe-ot.

Baker a Mentalista c. sorozatban Patrick Jane "nyomozót" alakítja, aki nem a szó szoros értelmében vett nyomozó. Ő a mentalista, aki természetfeletti képességeire hagyatkozva segít kibogozni a bűntények szálait kollégáinak. Megérzései, álmai, és látomásai mindig előre lendítik az elakadt vagy épp rossz irányban tapogatózó rendőröket, akik aztán mindig belátják, Patrick képességei csalhatatlanok. A történet szerint Partick azért szentelte életét a gyilkosságok feltárásának, mert korábban épp munkája miatt egy sorozatgyilkos bosszúból megölte a családját. Ettől kezdve Patrick csak a nyomozásnak él, és a Los Angeles-i rendőrség csapatába állva üldözi megszállottan a gonosztevőket.


alt

Simon Baker hamar nősült: Rebecca Rigg-et egy közös forgatáson ismerte meg, s a munkából komoly szerelem lett. Első kislányuk; Stella Breeze 1993-ban született. Jelenleg 3 gyermeke van, és legjobb barátai között tudhatja a szintén ausztrál Nicole Kidman-t.

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.