Számítógépes munka és hátfájás PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ordódy Miklós - dr. Pásztor Éva   
2011. február 20. vasárnap, 23:42

Míg a hátfájás néhány évtizede még az idősek "betegsége" volt, ma már nagyobb számmal fordulnak fiatalok orvoshoz hát- és nyakfájós panaszaikkal, mint a nyugdíjasok. Az ok: a számítógép előtt végzett több órás ülő munka, amely során az izomzat befeszül, "beáll", és ha nem teszünk a lazítás érdekében valamit, néhány napon belül jó eséllyel fejfájásunk, makacs hátfájásunk lesz, szélsőséges esetben pedig a nyakunkat is alig tudjuk elfordítani.
A fiatalok eleinte nem veszik komolyan a figyelmeztetést, miszerint "minden számítógéppel dolgozó embernek óránként 10 percre fel kell állnia a gép mellől, és átmozgatnia magát", hiszen semmire sincs idejük, nemhogy a pihenésre. Testünk kizsákmányolása azonban előbb-utóbb megbosszulja önmagát, és "visszaüt": először csak sajog a nyakunk, húzódik a hátunk, majd jön a makacs, gyógyszerrel is nehezen múló fejfájás, a nehezen mozgó nyak, majd a görcsösen fájó csuklyás izom és a beálló hát.

Szakértőnkkel, dr. Pásztor Éva, ortopéd orvossal a számítógépes ülő munkából fakadó derék-, hát-, nyak és fejfájás okozta problémákról, ezek megelőzéséről és a már kialakult panaszok alternatív kezelési módjairól beszélgettünk.


- Miért okoz hát- és nyakfájást a számítógép előtt való üldögélés?

- Ha hosszabb ideig ül valaki kissé előrehajtott fejjel a gép előtt, akkor az izomzat erejétől függően hosszabb-rövidebb idő alatt kialakulnak a nyaki és háti gerincre lokalizálódó fájdalmak. Hátterében a nem anatómiai fejtartás és a gyenge izomerő áll.

- Mennyire súlyos ez a probléma?  

- A fájdalomküszöb nem mindenkinél egyforma. Önmagában a fájdalom is kellemetlen, de a kényszertartás miatt a csigolyák közti szalagok és kis ízületek is állandó terhelés alatt annak.

- Milyen tünetekből következtethetünk ara, hogy „csupán” izomfájdalomról van szó, és mikortól kell komolyabb problémára gondolnunk?

- Ha néhány nap pihenés után spontán megszűnnek a panaszok, akkor csak izomeredetűek a fájdalmak.

- Okozhat-e fejfájást, esetleg migrént a nyak/hátfájás?

- Fejfájás oka lehet a nyaki csigolyák elváltozása is, de a hosszanti háti izmok tarkótáji tapadása miatt izom eredetű panaszokat is kísérhet tarkófájdalom. Migrént nem okozhat.

- Hogyan lehet csökkenteni a panaszokat úgy, hogy az embernek dolgoznia kell?  

- Az izomzat erősítésével, úszással lehet megelőzni és kezelni is.


- Milyen alternatív kezelések segíthetnek a már kialakult „nyak/hátizom-beállás” esetén?

- Ha munka közben jelentkezik a fájdalom, bedörzsölésekkel lehet enyhíteni.

- Gyógyszereket vagy homeopátiás készítményeket használjunk, ha már gond van, és melyeket javasolja?

-  Gyógytornával, jógával, pilates tornával ,szükség esetén méregtelenítéssel, akupunktúrával, laser akupunktúrával, manuálterápiával masszázzsal lehet segíteni a problémán. A természetes alapanyagú bedörzsöléseket, krémeket, fürdőket ajánlom.

- Mit tanácsol a „hasonló cipőben járó”, hátfájással gyakran küzdő kismamáknak?  

- A kismamák is használhatják a levendula- és rozmaring alapanyagú bedörzsöléseket.

- Vannak-e olyan vitaminokat, nyomelemeket tartalmazó készítmények, amelyek segítenek a megelőzésben?

- A megelőzésben fontos szerepet játszik a szervezet B -, C-, E -vitamin ellátottsága. A Q10 szervezetünk energia ellátásában, felhasználásában nélkülözhetetlen. A lizin a normális izomzat kialakulásához szükséges aminosav. A cink, mangán, magnézium és vas az izomzat fejlődésének és működésének egyik alapfeltétele. Stabilizált oxigénre minden olyan esetben szükségünk van, amikor szervezetünk egy-egy része fokozott terhelésnek van kitéve.

- Életmód-váltással segíthetünk-e a problémán (gondolok itt a sportra)?

- Rendszeres nyújtó, lazító tornával, úszással, jógával megelőzhetjük a panaszok kialakulását.


Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.03.20.
Kép

Az idei év eddig az Oscar-díj jegyében telt a sármos színész számára: jelölést kapott a legjobb férfi főszereplő kategóriában, és ő...   Tovább »
2012.05.06.
Kép

Paul Wesley egy csapásra vált világsztárrá a Vámpírnaplók szédületes sikerének köszönhetően. Mára lányok, asszonyok milliói követik...   Tovább »
2011.04.26.
Kép

Első televíziós fellépése óta - nem véletlenül - Freddie Mercuryhez hasonlítják elementáris erősségű, kristálytiszta hangját. Tabáni...   Tovább »
2011.03.10.
Kép

Illényi Katica hegedűművésznő nem véletlenül lett világhírű. Énekel, táncol, színésznőként, műsorvezetőként is briliáns, és...   Tovább »
2010.12.02.
Kép

A húsz éves színésznő tehetsége mellett egy dologban már gyermekkorában is jeleskedett: hitt abban, hogy imái meghallgatásra kerülnek......   Tovább »