Szent Bálint ünnepén PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: dr. Pásztor Éva   
2011. február 12. szombat, 20:36

Szent Bálint napja február 14-re esik, és mivel az angolszász országokban Valentine 's Day-nek nevezik, hazánkban is egyre elterjedtebb a Valentin-nap elnevezés. E nap a szerelmeseké, akik apró ajándékokat vagy virágot vásárolnak egymásnak, illetve romantikus vacsorával, szívecskés sütikkel készülnek az ünnepre.


Tartsuk-a a Bálint napot?

Sokan elzárkóznak és azonnal nemmel válaszolnak a fenti kérdésre, ám ennek oka feltehetően abban rejlik, hogy Magyarországon e napon a virágboltok árai az egekbe kúsznak, kihasználva a szerelmes, és az ünnepet tartani kívánó embereket... Ettől függetlenül persze fogynak a lufik, a bonbonok, és megtelnek az ajándékzsákok, indulnak a képeslapok, és weben is ilyenkor a legnagyobb a szerelmes képeslap-forgalom.

Szeretni, meglepetést okozni jó, még akkor is, ha az árak ilyenkor tényleg ingerlően felmennek, ráadásul nem muszáj méregdrága szív alakú lufit és hatalmas virágcsokrokat vásárolnunk. Egy kedves idézet, egy ingyenes, weben küldhető képeslap, egy apró levélkébe írt vers, egy jó film vagy valami apró figyelmesség ugyanolyan örömet okozhat társunknak, mintha toronyórát vettünk volna, lánccal. Nekünk, nőknek persze sokkal könnyebb az ajándékozás, hiszen mi romantikus vacsorát főzhetünk, vagy gyermekeinkkel aranyos aprósüteményeket süthetünk kedvesünknek, és szívünk szerint felcicomázhatjuk a lakást.A szeretettel, szerelemmel érdemes foglalkozni. Ne legyen kifogás, hogy ezt a napot egész évben tartani kell, ha már van egy ilyen szép ünnepünk! Készítsünk szívecskés girlandokat, terítsünk meg szerelmes-vörössel, süssünk szívecskés kekszeket és öltöztessük ünneplőbe a szívünket!


Szent Bálint vörös rózsákkalSzent Bálint üzenete

Maga, az ünnep és az ajándékozás hagyománya Szent Bálint nevéhez kötődik, aki a XIV. században a jegyben járók és házaspárok védőszentjévé vált. A legenda szerint ugyanis Bálint, akit hite miatt II. Claudius császár börtönbe vetett, meggyógyította börtönőre lányát. Sajnos a csodaszámba menő gyógyítás sem segített Bálinton, így február 14-én, mint annyi sok keresztény mártírt, őt is kivégezték. Utolsó perceiben a meggyógyított lánynak mintegy búcsúzóul üzenetet küldött, amelyre ezt írta: a Te Bálintod. Vélhetően ez volt az első "Bálint-napi" üzenet...

Angliában az ünnep eredete erősen kötődik Geoffrey Chaucer, angol költő nevéhez, aki a Madarak parlamentje című művében a Valentin napi ünnepségről ír. E szerint a madarak a természet istennője körül gyülekeznek, hogy párra leljenek, akár csak a szerelmet kereső emberek, ám maga az ajándékküldés szokása a XV. századig nyúlik vissza. Az apró figyelmességek sokfélék lehetnek: virágok, szerelmes üzenetek, titkos versikék, bonbonok, parfümök, ékszerek...

Amerikába és a többi európai országba (így hazánkba is) valószínűleg angol kivándorlók vitték a Valentin-napi hagyományokat, amely nagyon gyorsan meghonosodott a virágnagykereskedők és a csokoládégyárosok nagy örömére.

Tudta-e?

- A világon ezen a napon fogy a legtöbb vörös rózsa
- Olaszországban megtelnek ilyenkor a hidak és a folyópartok, ugyanis a szerelmesek kizárólag ezeken a helyeken beszélnek meg randevút
- Ezen a napon zárul be a legtöbb monogrammos lakat - amelyeket bicikli tárolókon, és mára már kultikus szerelmi zarándokhelyekké vált kerítéseken hagynak ott a fiatalok, mint együvé-tartozásuk zálogát (Pécsen, a Dzsámi melletti kis utcában is van ilyen lakatolóhely... - érdemes megnézni!)
- A japán nők csokoládét adnak a férfiaknak (barátoknak is), majd egy hónappal később fehér csokoládét kapnak viszonzásul
- A brazilok június 12-én ünneplik a Valentin napot
- A finnek nem csupán a szerelmet, de a barátságot is ünneplik, így senki sem marad ajándék nélkül
- Hazánkban, Bólyban található az egyetlen Szent Bálintnak ajánlott kápolna
- A babona szerint akkor lesz jó év (termés szempontjából), ha Bálint napon hideg, száraz idő vanKapcsolódó cikkek :

Mese a szerelemről >>>

Valentin-napi kekszek >>>

Szerelmi horoszkóp >>>

Küldjön képeslapot szeretteinek! >>>Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.03.21.
Kép

Hiszik vagy sem, Gregor Bernadett félénk gyermek volt, akinek esze ágában nem volt szavalni az iskolai ünnepségeken, és sosem kereste a...   Tovább »
2011.02.17.
Kép

Február 18-án ünnepli születésnapját John Travolta, Hollywood nagy visszatérője, akinek nemrégiben született meg harmadik gyermeke,...   Tovább »
2011.05.06.
Kép

George Clooney vélhetően ma is a legkeresettebb agglegények egyike annak ellenére, hogy híresen nősülés-ellenes, követhetetlen sűrűséggel...   Tovább »
2011.04.25.
Kép

Jet Li, Amerika első számú kínai sztárja nem csupán sporteredményeivel és dollármilliókat hozó filmjeivel, hanem adományozó vénájával...   Tovább »
2013.03.16.
Kép

Életemben először a hangját hallottam. Tizenéves lehettem, és egy kalózos filmet néztem otthon, a tévében. A főszereplőnek olyan...   Tovább »