Őszirózsa, a kert üde színfoltja PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ordódy Eszter   
2012. október 24. szerda, 00:00

Az őszirózsát nem nehéz megtalálni az egyre kopaszabbá váló, őszi kertekben, hiszen hatalmas, dús dombocskákba nőve évről-évre kivirágzik, és rózsaszín, lila, valamint fehér apró virágokkal hívja fel a figyelmet magára.


Ilyenkor a virágárusok standjai is őszirózsás cserepektől színesek, amelyeket egyaránt ültethetünk a kertünkbe, de dézsában hagyva is sokáig eláll a bejárati ajtónk előtt, a teraszunkon vagy az ablakpárkányunkon. Egyre kell csak ügyelni: bár októberben javában virágzik e színpompás növény, a kemény éjszakai fagyokat nem kedveli, így ha meg akarjuk növelni élettartamát, vagy ültessük a fix helyére, vagy - ha cserépben hagyjuk - éjszakára vigyük be a lakás melegébe.

Az őszirózsa Kínából származik, neve "chinensis" kínai eredetet jelent. Számtalan megjelenési formája és fajtája ismert, a szivárvány szinte összes árnyalatában találkozhatunk vele, szirmai pedig lehetnek szimplák, duplák, vagy egészen dúsak.

Az ültetésnél célszerű figyelembe venni, hogy az eleinte csenevész kis növény hamar széles, tömött, félgömb alakú bokorrá terebélyesedik, ezért érdemes olyan helyet keresni neki, ahol elegendő napfényt kap, szélcsendben lehet, és kellő helye lesz ahhoz, hogy terjeszkedjen. Amennyiben több tövet ültetünk egymás mellé, legalább 50 centit hagyjunk a tövek között, és ügyeljünk arra, hogy tápdús talajba kerüljenek az új palánták.


Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
kacirc  - Csövesvirágúak   |2011-10-17 19:18:29
Ebbe a családba tartozik rendszertanilag az őszirózsa és az Aster-fajok és a százszorszép is.
Az első 2 képen Asterek vannak, melyek nem őszirózsák, de szintén ősszel díszítik a kerteket.
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.03.02.
Kép

Rékasi Károly színművésszel kihívást jelentő szerepekről, átlényegülésről, neves tanítókról, útravalóról, próbákról, és az...   Tovább »
2012.06.27.
Kép

Nyáron ünnepli a 77. születésnapját Donald Sutherland, akit a nagyközönség annak idején A Piszkos tizenkettő, majd a Kelly hősei című ...   Tovább »
2012.05.06.
Kép

Paul Wesley egy csapásra vált világsztárrá a Vámpírnaplók szédületes sikerének köszönhetően. Mára lányok, asszonyok milliói követik...   Tovább »
2011.10.20.
Kép

Ki hinné, hogy a csodálatos Monica már 47 éves? Az olasz lány modellként kezdte, majd színészi pályára lépett, így ismerhette meg a...   Tovább »
2011.07.07.
Kép

Graceland, vagyis Elvis Presley otthona az USA egyik legkedveltebb látnivalója. A memphisi birtok, ahol egykor a rock király élt népes...   Tovább »