Szűrni pedig kell! Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Aszódi Ádám - Vass Levente   
2011. március 28. hétfő, 12:47

Sokan nem is vagyunk tisztában a szűrők jelentőségével. Pedig körülvesznek minket. Bárhova nézünk, szűrőt láthatunk, persze, csak ha figyelünk. 


Kicsit olyanok, mint az erdei jó tündérek, felületes szemlélő számára láthatatlanok, az értő szem, viszont tudja merre keressen. Amit védenek az hosszú távon képtelen nélkülük létezni. A példák sorát kezdjük rögtön az emberrel. Életfontosságú szűrőink a vese, a máj, egyik nélkül sem lennénk életképesek. Az élővilágban tágabb értelemben véve szűrők a növények is, bár ők elsősorban katalizátorként működnek, vízszűrők a kagylók a tengerben. A műszaki élet is tele van szűrőkkel fény, zaj, por, sugárzás ellen védik vagy az embert, vagy a gépet.

Az autók esetében sincs ez másképp. Mivel autóink működésük során többféle közeget is használnak, a hosszabb élettartam érdekében ezeket szűrni kell. Vegyük ezeket sorba: a belsőégésű motor a működéséhez két közeget használ alapvetően, levegőt és üzemanyagot. A szennyezések távol tartására az égéstértől, mindkettőt szűrni kell, tehát két szűrőt már megtaláltunk. A folyamatos működéshez kenésre van szükség, a kenés javításához pedig szűrni kell a kenőanyagot is, hiszen apró, a szerkezetből levált részecskékkel lehet tele, járulékosan tartalmazhat még kormot, de akár vizet is. Megvan a harmadik típusunk, köznevén az olajszűrő. Tovább haladva az utastérbe jutó levegőt is megszűrjük, ennek neve pedig pollenszűrő. A szakavatottak speciális alkalmazásokkal is ki tudják egészíteni rövidke felsorolásunk, de az általános képhez már ennyi is elegendő.


Sokan úgy járnak szervizbe, nincsenek teljesen tisztában azzal, mi is történik ott autójukkal. Ez sosem a felhasználók hibája, sokkal inkább a szervizeké! Pedig a helyzet pofon egyszerű. Aki némi rálátással rendelkezik a szervizekben zajló folyamatokra, az nem fog többé idegenkedni azoktól. A szűrők világában segít eligazodni Vass Levente a Filter Center munkatársa.


- Nagy múltú cégük mikor jött létre?

- 20 évvel ezelőtt 1991 tavaszán nyitott az első üzletünk, a Bródy Sándor utcában.


- A kezdeti célkitűzéseket úgy tudom túlszárnyalták, milyen irányban kezdtek bővülni?

- Az első években szűrőkön és olajokon kívül fékbetéteket, gyújtó-, és izzítógyertyákat tartottunk. Mára a termékpaletta kibővült ékszíjakkal, vezérműszíjakkal a hozzájuk tartozó vezető- és feszítőgörgőkkel valamint vízpumpákkal. Jelentős mértékben fejlődött kínálatunk tehergépjárművekhez illetve mezőgazdasági járművekhez is.

- Jelenleg hol tartanak?

- Legújabb Pesti úti boltunkkal együtt, már 6 helyen várjuk a kedves vevőket.


- A szakmabeliek kiválóan ismerik cégük nevét, a nagyközönség soraiból viszont kevesen. Sajnos a szakemberek nincsenek mindig olyan viszonyban ügyfeleikkel, hogy megosszák velük az értékes információt, sőt néha nem is érdekeltek ebben, mit tesznek önök a jobb általános ismertség érdekében?

- Internetes reklámokon kívül kerületi lapokban hirdetünk, illetve szórólapokon népszerűsítjük termékeinket.


- Több gyári szóróanyag is hirdeti képekkel illusztrálva, a gyári minőség mennyivel jobb az utángyártottnál. Valóban utángyártott minőségről beszélünk szűrőik esetében, vagy néha a gyári beszállító eltérő címkéjével ellátott termékről van csupán szó?

- Egyetlen autómárka sem gyárt szűrőket, gyártóktól rendelik gyári dobozban, de alapvetően egy szűrőgyár termékével találkozunk a márkakereskedésben is. Ugyanezek a gyártók természetesen saját márkajelzéssel is piacra viszik termékeiket, a „gyári” áránál jóval alacsonyabb áron. A döntés a miénk, hogy a doboz felárát is meg akarjuk-e fizetni.


Szűrő- A gyári beszállítók differenciálnak-e minőségben a célpiac szerint? Régi jó példa erre a KGST 3 minőségi osztálya: legjobb: nyugati export, közepes: keleti export, a maradék, egyben a legrosszabb: a hazai.

- Saját tapasztalataim alapján azt kell mondjam, hogy nincs. Több gyártónál is jártam az elmúlt húsz évben, de sehol nem találkoztam ilyennel.


- Amennyiben valaki az önökön keresztüli szűrőbeszerzés mellett dönt, a megfelelő minőség mellett, százalékosan milyen megtakarítással számolhat durva átlagban? Vásárlás előtt milyen információkkal kell mindenképp tisztában lennie az ügyfélnek?

- Típustól függően ez 20 és 60 százalék között van, de vannak extrém esetek is, ahol a gyári szűrő az általunk forgalmazottnál 4-5-ször is többe kerül. Vásárlásnál, ha a forgalmit elhozza az általában elég szokott lenni, de például ékszíjvásárlásnál, nem árt, ha tudja klíma és szervo van-e az autóban.


- Milyen segítséget tudnak nyújtani a megfelelő szűrő kiválasztásához?

- Felkészült kollégáim mindenben tudnak segíteni a kedves érdeklődőknek az olajvásárlástól a különféle csereperiódusok megállapításáig.


- Milyen szállítási határidővel dolgoznak?

- Gyakorlatilag minden személyautóhoz rögtön polcról tudunk szűrőket adni, beleértve a japán, a koreai és az amerikai típusokat is. Ami még sincs azt általában 2-3 munkanap alatt megoldjuk.


- Milyen jó tanácsot adnának az autókhoz kevésbé értő, de nyitott olvasók számára szűrővásárlás előtt?

- Honlapunkon a www.filtercenter.hu-n könnyen megkereshetik melyik üzletünk van a legközelebb. Egy kis utánjárással jelentős összeg megtakarítható, és ez a mai gazdasági helyzetben nem elhanyagolható szempont.Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.