T-Eye ADR 1000 fedélzéti kamera tesztje Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Aszódi Ádám   
2012. április 22. vasárnap, 16:03

T-Eye, nagy T-vel és nagy E-vel, mint nagy TEstvér, aki mindent lát.


Szerencsénkre ez a tesó teljes mértékben a mi oldalunkon áll, s abban segít, ha bajba kerülünk, könnyebben tisztázhassuk magunkat.

Pici, esztétikus, jól rögzíthető és viszonylag könnyen kezelhető. Látószöge kellően nagy, így a műszerfal is látszik, ugyanakkor mégsem túlzó, hogy a távolabbi dolgok is kivehetőek maradjanak. Üzemelhet szivargyújtóról is, de igény szerint beköttethetjük állandóra is. Amint tápot kap, szolgálatba áll, folyamatosan felveszi a látóterében történő eseményeket. A felvételeket a benne található 8GB-os micro SD kártyára menti folyamatosan. Külső impulzus esetén bizonyos hosszt a felvételből írásvédetté tesz, vagyis amikor a kártya betelik és megkezdődik a felvételek felülírása, a mentett részletek megmaradnak. Az impulzust kiválthatjuk mi magunk is a kamera hátulján található csúcsára állított háromszöget formázó gomb megnyomásával (ennek kezelése menet közben nehézkes, közben könnyen elfordíthatjuk magát a kamerát is a függőleges tengelye körül).

Automatán is eltárol felvételeket, ebben az esetben a kiváltó impulzust a beépített „g” gyorsulásmérő adja. Előre beállíthatjuk azt a gyorsulási értéket, aminél már feltételezzük „esemény” lehet, így a vezető cselekvőképességétől függetlenül is megmarad a felvétel.

Remek segéd. A forgalmazónál mondták, ötven-egynéhányezer Forint, ami nem olcsó. Minden viszonylagos. Ezért a pénzért kapunk egy kamerát beépített GPS vevővel, beépített „g” gyorsulásmérővel, micro SD kártyával, beépített mikrofonnal. Jár hozzá külső program is, ami a számítógépünkre automatikusan települ és igazi értelmet ad a játéknak. A felvételek a helyszínüket is bemutató Google térképpel együtt nézhetők vissza. Látszik GPS alapján a pontos idő, a sebességünk, irányunk és maga a helyszín. Ez igen, ezt alaposan kidolgozták. Többet kívánni is nehéz.

A szemet gyönyörködtető szoftveres megoldások és a magas tudásszint messze meghaladja a tokozás és az alkalmazott zsanér minőségét. Sajnos a micro SD kártya ki-be helyezése is meglehetősen nehézkes. Egy USB csati, picit növelné az amúgy filigrán méretet, de mégis jelentősen megkönnyítené a mindennapos adatkinyerést. Reméljük az importőr megfelelő visszacsatolással hatni tud a gyártóra, s a ház és a használhatóság minősége is a tudás szintjére emelkedik!

Mit számít ötvenegynéhányezer Forint, ha esetleg ártatlanságunkat bizonyíthatjuk, szélsőséges esetekben megóvhatjuk szabadságunk (szabadlábunk), és bármi is történt tudhatjuk, a valós események alapján születhet döntés? Így már aprópénz.

Kinek jó ez? Mindenkinek, aki csak egy picivel is, de tovább lát az orránál! Segíthetünk vele másoknak, a menet közben rögzített felvételek többet érnek minden tanúnál. Magunkon is segíthetünk, hiszen bármi sérelem ér út közben, a felvételek alá támaszthatják igazunkat. Örülhetnek a biztosítók és az igazságszolgáltatás emberei is, hiszen egyszerűbbé és egyértelműbbé válhat munkájuk. Jó magyar módon, persze a jogi háttér még kissé foghíjas, sokat lendíthetne az ilyen biztonsági eszközök karrierjén, ha egyértelműen szabályoznák, mi fogadható el bizonyító erejű felvételként. Maga az eszköz saját formátumot használ, pontosan az utólagos módosítások kizárására. A csatolt program lehetővé teszi másolatok készítését, ami már tetszőleges video formátummá konvertálható, így aki kedvet érez, bátran készíthet úti filmet is saját élményeiből az eredeti felvételek megtartása mellett.

Miként hat ez az apróság a közlekedésbiztonságra? Amennyiben kellő számban elterjed, komoly visszatartó erőt jelenthet autóstársaink számára, hiszen nem tudhatják, épp melyik civil autó rögzíti a dupla záróvonalon és két villamossínen végrehajtott 10 pontos visszafordulásukat, vagy a zebrán békésen andalgó gyalogosok érintőre vett megkerülését.

Dim lights Embed Embed this video on your site

Saját magunkra is kontrollként hathat, hiszen rögzíti manővereinket. Nagyon megijedni azért nem kell, bátran megvehetjük, mert az ember saját magára sosem köteles terhelő vallomást tenni. Amíg nem előírás a fedélzeti kamera, mint a teherautóknál a menetíró, addig a felvételeket sem vagyunk kötelesek senkinek átadni. Csupán segítő szándékkal, saját akaratunkból tehetünk jót vele.

Dim lights Embed Embed this video on your site

A hazai közutakon eluralkodó agresszív morál visszaszorítására a Decens Magazin kampányra hív minden autóst, akinek bármilyen fedélzeti kamerája van! Az égbekiáltó, másokat veszélyeztető szabálytalanságokat bemutató felvételeiket küldjék meg számunkra, s mi az oldalon közzé tesszük, hogy okulhassunk belőle, felnyithassuk közlekedő társaink szemét, és ha a bemutatott videók hatására megfontoltabbak leszünk, emberéleteket óvhatunk meg. A halál mindig értelmetlen, nehezen feldolgozható, a közlekedési balesetekben elfecsérelt életek, pedig teljesen feleslegesen törnek félbe, gyakran negyedbe, tekintve az elhalálozott fiatalok magas számát.

Aggódik közlekedő szerettei épségéért? Legyen jelen autójukban! Nagyobbik lányom csupán három és fél éves, de már most tudom, amint jogsit szerez, nagy autót veszek neki, s biztosan lesz benne fedélzeti kamera. Úgy fogjuk hívni: Apa szeme!

Foto: Aszódi Ádám

Video: Nagy Gábor, T-Eye

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
aUser  - éjjel   |2012-04-22 20:46:22
Engem érdekelne, hogy a 8Gb mennyi rögzítést enged teljes felbontással? Már többször tolattak az autómnak akkor mikor utcán parkoltam. Jó lenne ha meglenne az elkövető... Én úgy kötném be hogy akkor rögzítsen mikor aktiválódik a riasztórendszer az autóban!
Pintyő   |2012-04-23 07:53:28
Örülnék, ha kötelezővé tennék a használatát!Sajnos ma már sokan úgy autóznak, mintha soha nem hallották volna
a KRESZ szabályait.
Aszódi Ádám  - válasz aUser-nek   |2012-04-24 18:28:31
Kedves aUser,
a forgalmazó tájékoztatása szerint, 510percnyi hely van a 8Gb-os kártyán, amiből 365 percet tehetünk írásvédetté. Saját vélemény szerint, még a riasztó sem kell hozzá, ugyanis amikor beletolatnak egy autóba, akkor az megmozdul. A g gyorsulásérzékelő bekapcsolja a felvételt. Ehhez csak táp kell neki. Fontos megjegyeznem, célszerű, ha a kamera a várható tolatás irányába néz, máskülönben az ön előtt parkoló autó lesz csak a felvételen, míg az oldalról önbe tolató vidáman elhajt. A gondolat egyébként remek. Hasonló termékek tesztjekor közelebbről is foglalkozunk majd ezzel a lehetőséggel. Tisztelettel: DecensMagazin
Supervisor  - Pontatlan időpont megjelölés   |2012-05-22 13:36:48
Hátrányai: Nincs USB csatlakozása, ami már egy húszezer forintos CarCamOne kamarának is van. Súlyos hibája a GPS pontosan egy nappal vagyis 24 órával korábbi időpontot állít be időként.
Egyébként nagyszerű készülék lenne.
Pontosítanám: Az ára 61.000.- HUF és nem 8 GB-s hanem csak 4 GB-s minikártyával forgalmazzák.
Supervisor  - Pontatlan időpont megjelölés   |2012-05-22 13:40:31
Hátrányai: Nincs USB csatlakozása, ami már egy húszezer forintos CarCamOne kamerának is van. Súlyos hibája a GPS pontosan egy nappal vagyis 24 órával korábbi időpontot állít be időként.
Egyébként nagyszerű készülék lenne.
Pontosítanám: Az ára 61.000.- HUF és nem 8 GB-s hanem csak 4 GB-s minikártyával forgalmazzák.
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.