Téltemető, a vidám sárga kis virág PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ordódy Eszter   
2013. március 24. vasárnap, 00:00

Előbukkantak az avarból, a mulcsból és az ébredező fűszálak közül az apró, sárga virágok, amelyet - bár nem ez a magyar neve -, sokan csak winterling-ként emlegetnek. S bár ma reggel -4 fokra ébredtünk, a téltemetők megjelenése azt jelenti, nincs már messze a tavasz.

A télikének is nevezett virág (Eranthis hyemalis) a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozó apró, szimpla vagy dupla szirmú virággal rendelkező növény. Jellemzően januártól márciusig nyílik. Apró termetű, mindössze 8-10 cm magas, bár vannak fajai, amelyek akár 15-18 centi magasra is megnőhetnek.

A virágok erősen hasonlítanak a nyári patakpartokon megjelenő réti boglárkára, noha szirmai élesebbek és hosszúkásabbak, mint nyári rokonaiké, és a virágokat csinos, gallérozó fellevelek veszik körül. Leginkább a félárnyékos, árnyékos területeket kedveli, s ha jól érzi magát valahol, sárga szőnyegként terül szét ameddig a szem ellát. (Ilyen látványban jellemzően az erdőkben lehet részünk.)

E sárga, vagy olykor krémes színű kis virág a vele szinte egy időben nyíló hóvirághoz hasonlóan védett növény. Többnyire vadon, páradús erdei környezetben nő, de miután lassan a legtöbb kertészeti áruházban sok díszváltozata is kapható, egyre-másra találkozhatunk vele családi házak rendezett kertjeiben is.

Gyerekeknek mindig csak távolról mutassuk, s tartsuk állandóan érvényben a mondást, miszerint "Mindent a szemnek, semmit a kéznek!", hiszen a télike erősen mérgező növény! Úgy tartják, gumójában olyan mennyiségű toxin található, amellyel a középkorban farkasokat mérgeztek meg.... ezért maradjunk meg távoli csodálójának. :-) Eleve felesleges letépni, hiszen vázában egy-két nap alatt elhervad, míg ha hagyjuk, hogy a földben, a természetes élőhelyén éljen, akár hetekig gyönyörködhetünk benne.

Hóvirág, a tavasz első hírnöke >>>

Mérgező növények a kertben >>>

Csodás japán sziklakertek >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Gyurka Szent-léleky  - Téltemetö   |2013-03-25 15:37:36
Bárcsak már temetné a telet e bájos kis korai virág.Könnyen szaporodik, szétszóródik és egész kis szönyeget tud alkotni.Napos helyen korán megjelenik /feb.márc./árnyékosabb fekvésben késöbb.
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.03.10.
Kép

Illényi Katica hegedűművésznő nem véletlenül lett világhírű. Énekel, táncol, színésznőként, műsorvezetőként is briliáns, és...   Tovább »
2011.03.14.
Kép

Az írek nemzeti kincse Eithne Patricia Ní Bhraonáin néven született az ország észak-nyugati részén, Donegal megyében. Az Orinoco Flow...   Tovább »
2010.12.02.
Kép

Jacob Blacket mindenki kedveli: a nők a kisfiús mosolya, a férfiak pedig a kőkemény munkával elért izomzata miatt. Az ifjú színész nagyon...   Tovább »
2011.12.08.
Kép

Ian Somerhalder karrierje érdekesen alakul, hiszen a szép vonásokkal megáldott, modellként befutott fiatalember olyan szerepben lett...   Tovább »
2011.03.29.
Kép

Robert a nem túl távoli 1986-ban jött világra Londonban, májusban tölti be a 25-öt. Már 15 évesen csatlakozott egy amatőr...   Tovább »