Természetes altatók Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: L.Á.   
2011. január 31. hétfő, 08:08

A mai rohanó, túlhajszolt világban egyre többen szenvednek álmatlanságban, ami hosszú távon garantáltan kimerültséghez, koordinációs zavarokhoz, depresszióhoz, és más egészségügyi problémákhoz vezet. A megoldás kulcsa azonban nem a gyógyszerekben, hanem a természetes szerekben rejlik.

alt


Őseink már évezredekkel korábban tudták, mit tegyenek, ha éjjel álmatlanság gyötri őket, és pontosan ismerték, melyek azok a gyógynövények és gyógymódok, amelyek gyengéden, mellékhatások és hozzászokás nélkül álomba ringatják az embert. Az alábbiakban megosztunk Önökkel egy csokorra valót ezekből a módszerekből!

Sör

A sör a benne található komlónak köszönhetően kitűnően ellazít, megnyugtat és kellemesen elálmosít, ezért ésszerű mennyiségben bármikor alkalmazható.(Nem véletlen, hogy a gyógynövényboltokban kapható természetes altatók általában komlót tartalmaznak.)

Citromfű

A citromfű tea nem pusztán az álmainkért, de az egészségünkért is sokat tehet, mert tisztító, lúgosító hatása van, jót tesz az emésztésnek és a bőrnek, és mindemellett kellemesen elálmosít, így ha este elkortyolunk egy csésze langyos citromfű teát, garantáltan aludni fogunk.

Langyos mézes tej

A langyos mézes tejet a népi gyógyászat régóta alkalmazza sikerrel álmatlanság ellen. Az édes tej a csecsemőkorunkra emlékeztet, arra a meseszép gondtalanságra, amikor még könnyed volt minden álmunk, és édesanyánk óvó karjai között bárhol, bármikor álomba szenderedhettünk. Tejallergia esetén, vagy ha nem nagyon szeretjük a tejet, érdemes kipróbálni a zabtejet vagy a szójatejet. Arra azonban mindig ügyeljünk, hogy a vacsoránkat ne későn, így legfeljebb délután 6-kor fogyasszuk el, hiszen az emésztőrendszer megterhelése erőteljesen rontja az alvás minőségét.

Levendula

A levendula régi "álomba ringató" gyógynövényünk, amely nem csak mutatós és illatos, de nagyon kellemes, nyugtató hatása van testre és lélekre egyaránt. Leggyakrabban azonban nem teaként, inkább fürdőolajként, szappanként vagy fürdősóként- és habként használják, ugyanis a meleg, levendulás fürdő tökéletes relaxációt nyújt az esti elalvás előtt. Használhatunk mellette levendulás testápoló krémet az édes álmainkért.


alt

Macskagyökér

A macskagyökérrel legtöbbször gyógynövényboltokban találkozhatunk, ez az egyik fő alkotóeleme azoknak a természetes kapszuláknak, amelyeket álmatlanság ellen kínálnak. Általában citromfűvel és komlóval társítják (pl. Nervenpflege, Valeriana), és ha rendszeresen használjuk, már néhány nap után érezhetjük a hatását.

Gyógynövényekkel töltött párna

Ez a fajta "gyógymód" csak azoknak ajánlott, akik garantáltan nem szenvednek semmilyen virágpor-allergiában, és kedvelik a gyógynövényeket. Töltsünk meg egy zsákot 25 dkg levendulával és 25 dkg komlóval, majd az egészre húzzunk még egy huzatot. Amennyiben nem szeretnénk házilag "bíbelődni" a párna összeállításával, keressük gyógynövényboltokban, mivel a legtöbb helyen kapható.

Bach-virágterápia

A Bach-cseppekkel dúsított víz hatékony lehet álmatlanság ellen, előtte azonban érdemes legalább 1 konzultáción részt venni, hiszen ahány csepp, annyi féle, és ne feledjük: az álmatlanság oka is ezerféle lehet!

Vitaminok

Az orvosok álmatlanság ellen elsősorban a magnéziumot és a B-vitamint ajánlják, amely megnyugtatja az idegeket, enyhíti a görcsöket, és segít az ellazulásban.

A gyógyszerektől lehetőleg tartózkodjunk, ugyanis a hiedelmekkel ellentétben többet ártanak, mint használnak: elnyomják az álmainkat, és meggátolják a REM-szakaszok, vagyis a legintenzívebb álomfázisok kialakulását, amely rövid távon ugyan azt az érzést keltheti az emberben, hogy nyugodtabban alszik, hosszú távon azonban a visszájára fordul: a rémálmok ugyanis visszajönnek a gyógyszer elhagyása után, és még zaklatottabb álmot és lelki állapotot eredményez. A gyógyszerek ugyanis nem megszüntetik, csak blokkolják a szorongást okozó álmokat, és természetellenes nyugalmat okoznak, amely délibáb csupán. Az álmokra szükségünk van, és az alvásunk minőségét a kemikáliák csak rombolni tudják - bármit is mutatnak a felszínen.

Cseppben a tenger >>>

Deák Kriszta, Bach-virágterápia szakértőnk >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.