A várandósság jelei Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: dr. Pásztor Éva   
2011. augusztus 03. szerda, 00:00

Azt mondják, a legmodernebb terhességi teszt sem ér annyit, mint az édesanyák megérzése, akik - nem ritkán - még a fogantatás napját is pontosan meg tudják mondani, anélkül, hogy azt bármilyen konkrét ténnyel alátámasztanák.

Vajon mik azok a bizonyos első "jelek", amelyekből egy nő azonnal megérzi, hogy a várva-várt kisbabája megérkezett?

1.) Alhasi "húzó" érzés

Ezt az érzést egy szakkönyv sem említi, de aki volt már várandós kismama, pontosan tudja, hogy ez a különös alhasi "húzó" érzés főként akkor érezzük, amikor valamiért felnyúlunk (mondjuk egy pohárért a felső szekrényben) - és ez bizony már azt jelenti, hogy a kisbabánk megfogant.

2.) Menstruáció kimaradása

A várandósság egyik legbiztosabb jele, az elmaradó menzesz. Ha már 4-5 nappal is túl vagyunk a várható menzesz időpontján, érdemes néhány (1-2) terhességi tesztet venni a patikában. Általában a reggeli vizeletben a legmagasabb a HCG hormon szintje, amely kimutatja azt, hogy megfogantunk, ezért érdemes rögtön ébredés után elvégezni a tesztet. Amennyiben 2 vonalat látunk, ünnepelhetünk, hiszen a mai modern tesztek 99%-os pontosságúak... :-)


3.) Selymesebb bőr

Sokan érzik úgy - akár közvetlenül a fogantatás napjától kezdve -, hogy a bőrük selymesebb, puhább lesz, sőt, kissé édeskéssé válik az illata. Ez is a testünkben bekövetkező hormonszint-változás eredménye. Célszerű kezdettől fogva E-vitaminban gazdag, bőrbarát testápoló krémet használnunk az elkövetkezendő 40 hétben, különösen a pocakunk területén.

4.) Dúsabb, csillogóbb haj

Az ember naponta elveszít 5-10 hajszálat, ami természetes, mondhatni, az élet velejárója. Ám, ha azt vesszük észre, hogy reggelente a fésűnk hajszálmentes marad, az is jele lehet a fogantatásunknak, hiszen a várandósság alatt nemigen hullik a kismamák haja. Ilyenkor az édesanyáknak dús, csillogó, életerős hajkoronája nő, amely talán sosem lesz többé ilyen szép, mint amikor a babájukat várják.

5.) Érzékeny mell

A megduzzadt, kissé fájdalmas mellek és a tapintáskor érzett enyhe feszülés a fogantatás napjától érezhető - bár sokan nem számolnak be ilyen élményekről. A mell a következő 40 hétben növekedésnek indul, a tejmirigyek megduzzadnak, hogy felkészüljenek a kisbaba szoptatására. A feszülő érzés néhány hét után megszűnhet, és legközelebb a szülés után fognak megduzzadni a tejmirigyek, ekkor azonban már az anyatejtől.

6.) Gyomorégés, hányás

Sok kismamának okoz kellemetlen érzést, hogy reggelente savas érzéssel ébred, mintha égne a gyomra. Ez is a megváltozott hormonszint eredménye. Enyhíthetünk a kellemetlen tüneteken, ha kissé megemelt párnán alszunk, reggel nem kelünk fel azonnal, hanem néhány percig fekve maradunk, és óvatosan ülünk fel. Továbbá jót tesz a friss, citromos víz, és néhány szem gyömbéres keksz (az Ikeában kapható).
A hányinger is általában reggel "támad", de bármelyik napszakban előfordulhat. A jó hír, hogy általában a 3. hónap után elmúlnak. Együnk mindig sokszor keveset, hogy ne terheljük a gyomrunkat. Válasszunk könnyű, egészséges ételeket, amelyek a baba és a mi javunkat egyaránt szolgálják.


7.) Álmosság, fáradtság

A kismamák sokat ásítoznak, és napközben sokszor elálmosodnak. Talán a test ezzel is a babára vigyáz, hogy a kismamát kvázi "elaltatja". Ne legyünk restek, ha fáradtnak érezzük magunkat, dőljünk le egy kicsit szunyókálni! Amennyiben nem otthon vagyunk, igyekezzünk leülni ilyenkor, felpolcolni a lábainkat és pihenni.

8.) Gyakori pisilési inger

A növekvő méh már az első hónaptól kezdve gyakori pisilési ingert eredményez. A második trimeszterben ez az érzés átmenetileg megszűnik, és majd csak az utolsó, szülés előtti hónapokban "tér vissza" megint. A várandósság során termelődő progeszteron hormon is stimulálja a hólyagizmokat, ezért sokszor akkor is ingert érezhetünk, amikor valójában nem is kell pisilnünk. De ne törődjünk a kellemetlen érzéssel, igyekezzünk mosdó-közelben lenni, és nagyon sokat inni napközben, hiszen a babának és nekünk is szükségünk van a sok vízre.

9.) Székrekedés

A legtöbb kismama székrekedéssel küzd, ami a kismama-vitaminoktól még jobban felerősödhet, bár alapvetően a test progeszteron szint emelkedése okozza, amely lelassítja az emésztésünket. Székrekedés-problémákra kitűnő segítség néhány szem aszalt szilva, vagy egy kis pohár aszalt szilva-lé, esetleg más rostos gyümölcslevek.

10.) Ízlelés

Átmenetileg erősebben érezzük az egyébként szokványosnak tűnő illatokat és ízeket. Előfordulhat, hogy korábban kedvelt ízeket most kellemetlennek érzünk, és olyasmit is megkedvelünk, amit korábban ki nem állhattunk.

A várandósság alatt egy szabály van - miszerint NINCS SZABÁLY. Az édesanya mindig ösztönösen érzi, mi a legjobb a kisbabájának és neki. Ami jól esik, az nem lehet rossz. Pihenjünk sokat, éljünk egészségesen, és várjuk nagyon-nagyon nagy szeretettel a kisbabánkat! Folyamatosan beszélgessünk vele, simogassuk őt a hasunkon keresztül, és minden nap mondjuk el neki, mennyire örülünk, hogy megérkezett, és hogy mennyire várjuk már a vele való nagy találkozást. Hallgassunk kellemes zenét, nézzünk vígjátékokat és romantikus filmeket, olvassunk szerelmes könyveket, és esténként sétáljunk nagyokat a friss levegőn. Vezessünk babanaplót - egyszer még gyermekünknek, és nekünk is nagy kincset jelentenek majd az ebben az időszakban feljegyzett sorok.

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Ényó   |2011-08-03 11:04:57
Nagyon alapos a cikk női életünk egyik legszebb korszakáról.Ha lehet, már az első hetektől éreztessük a kisbabával, hogy nagyon fontos nekünk.Ezt még fokozatosabban hangsúlyoznám olyan családoknál,ahol másodszorra vagy harmadszorra kopogtat a gólya.Nagyon fontos, hogy a gyerekek is felkészüljenek és örömmel várják az újszülöttet.
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.