Varázslatos tündérvilág Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ludányi Nikolett Virág   
2013. március 15. péntek, 14:48

Szinte minden korból és kultúrából találhatunk leírásokat a mítoszokban, valamint tényleges élményekről szóló beszámolókban a Tündérekről...Megjelenési formáik és tulajdonságaik éppolyan változatosságot mutatnak, mint maga a természet: tündökletes fénylények, rejtőzködő alakok izzó szénszemekkel, aranyhajú lánykák, árnyékok a fűben, levélsusogás a szélcsendben, a napfény vagy a holdfény redői a vízen. Senki sem tudja, mikor alakult ki a tündérhit, de a természeti népek legendái és hagyományai, amelyek dalok és mesék formájában több ezer éven keresztül fennmaradtak, mesélnek a tündérbirodalommal való találkozásokról. Például az új-zélandi maorik egyik legfőbb istensége Tangaroa, az óceánok, a halak, a tengeri tündérek,tritonok és sellők istene. A Tündérek a világ minden tájáról származó mondakörben megtalálhatóak. Bretagne, Cornwall, Írország, Man-szigete, Skócia és Wales, a mediterrán országok,, Németország, Kelet-Európa és Oroszország, Skandinávia és Izland különösen gazdag a tündérekről szóló ismeretekben.

Léteznek-e tündérek a mesevilágon kívül? 

A tündérekről általában kedves mesék jutnak az eszünkbe, ahol e parányi, jóságos csodalények fehér ruhában, varázspálcával a kezükben pillangóként repkednek, teljesítve a jó emberek kívánságait. Ahogy a mesében, az ezoterika világában is mindennek megvan a helye, bizonyos formában még a tündéreknek is.

A tündér szó, angolul "fairy", eredete a latin "fata" (sors, istennő), illetve az ófrancia "fay" (varázslat, bűbáj) szavakra vezethető vissza. Tehát mindenképpen olyan felsőbbrendű, halhatatlan lényre utal, aki emberfeletti varázserővel rendelkezik. A meséken kívül sok nép hit- és mondavilágában léteznek, de legerősebben Írországban és a Balkánon maradtak fenn.

A tündérek fajtái

Egyes nézetek szerint nem lehet olyan egyszerűen csoportosítani a tündéreket, hogy jók vagy rosszak, mert legalább annyiféle tündér létezik, ahány fajta ember. Legismertebbek a manók, koboldok, goblinok, gnómok, trollok, elfek, szilfek vagy pixie-k. Lehetnek szorgalmasak, félénkek, szemtelenek, de vannak köztük morcos, ellenséges fajták, akik nem szeretik az embereket, csak a kincsüket akarják. Ezek a kis, zöld lények a koboldok. Vannak segítőkész, védelmező tündérek is, például a manók, akik erdőkben, fák között élnek, vigyázva azokra. Ha egy fát nehéz kivágni, az azért van, mert egy manó védelmezi...

A cikk teljes terjedelmében itt található »»»Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.