Veszélyes élelmiszerek PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Aszódi Ádám - Tóth Gábor   
2011. május 16. hétfő, 09:52
Tartalomjegyzék
Veszélyes élelmiszerek
2. oldal
Minden oldal

Tóth Gábor élelmiszer ipari mérnökkel és  íróval, a Beteg táplálékaink című könyv szerzőjével arról beszélgettünk, melyek azok az élelmiszerek, amelyek jobb, ha nem kerülnek az asztalra, valamint a világjárványok táplálkozásunkkal való összefüggéséről, illetve arról, hogy egészséges-e a margarin, mit tartalmaz a füstölt kolbász, és mi a helyzet a nitrites pácsóval. 


- Mi késztette arra, hogy ilyen behatóan tanulmányozza az egyes élelmiszereket? Volt-e esetleg személyes oka rá?

- Annak idején, a Szent István egyetemre (ma: Budapesti Corvinus Egyetem) azért is iratkoztam be, mert nagyon érdekelt, mit is eszünk. Az élelmiszerek emberi testre való hatása gyakran lekötötte érdeklődésemet, szerettem volna tudni, hogyan hat az élelem a testünkre, mennyire közvetlen összefüggés mutatható ki a táplálkozás és korunk betegségei között.

- Összefüggésbe hozhatók az egyre pusztítóbb erejű világjárványok a táplálkozásunkkal?

- Úgy gondolom, részben igen. Természetesen nemcsak az étrend lehet összefüggésben ezzel, hanem az egyéb emberi tevékenységek is. Az emberiség étrendje ma állati termék-alapú, ami azt is jelenti egyben: az állattartás és takarmányozás kerül előtérbe. Márpedig ez kockázatos dolog, mivel a zoonotikus (állatra és emberre egyaránt veszélyes) kórokozók terjedhetnek, sőt újabb mutációk is kialakulhatnak. Ezen felül a helytelen étrend az immunrendszerünket is gyengítheti, vagyis két szálon is futnak az „események”.

- Mi az oka a haszonállatokat érintő tömeges megbetegedéseknek (kergemarha kór, madárinfluenza)? Kell-e ezektől tartanunk?

- Amikor az ember belekezd egy állat háziasításába illetve étkezési célból is      hasznosítani akarja, idővel (és tudatosan) olyan változásokat hoz létre az adott állatfajban vagy fajtában, ami annál gyengülést okoz, és ez később az emberre is visszahat. A tömegtermelésre (akár tejről, akár húsról vagy zsírról van szó) szánt haszonállatok immunrendszere gyengül, a tejelő szarvasmarhák például egész életük folyamán szenvednek a tőgy feszítő érzése miatt.

A kerkemarhakór fő oka egyrészt az, hogy a prionok „át tudták ugrani” a juhok és szarvasmarhák közötti „biológiai szakadékot”, így újabb állatfajt érintett a szivacsos agyvelőgyulladás. Mindez azonban kevésbé következik be, ha a takarmányozás során az elhullott állami tetemeket nem dolgozzák vissza a takarmányba. A dögkutak tetemeinek újrahasznosítását nem mindenhol végezték szakszerűen, illetve túl keveset tudtak még a szakemberek e tevékenység szerteágazó veszélyeiről. E – némileg meggondolatlan – magatartás vezetett el ahhoz, hogy a BSE megjelenhetett, és ezzel összefüggésben az ember is fokozottan veszélyeztetetté vált.

A madárinfluenza egy kicsit más terület: itt az influenzavírusok génjeinek egymással való genetikai „cseréje” játszhatott szerepet, természetesen az emberi tevékenységgel együtt. Az ember és állat (sertés, ló) egymáshoz való közelsége – különösen Távol-Keleten – valamint a vadmadarak által hurcolt egyéb vírusok, vírusgének szerepe említhető.

- Milyen veszélyeket hordoznak magukban a túltenyésztett állatok?

- A túltenyésztett haszonállatok legtöbbször nem egészségesek, a szó egy bizonyos értelmében, de a kitűzött célnak még „megfelelnek”. Nem „életre”, hanem „halálra” szánják őket, ezért nem is cél, hogy olyan genetikai adottsággal rendelkezzenek, ami „hosszú, boldog életre” tenné őket alkalmassá. Előre tervezett célból – melynek motiválója az üzlet, a pénz – bizonyos tulajdonságaikat felfokozzák (pl. tömegnövekedés, tejtermeltetés, stb), de ezt nem lehet „bűntelenül” megtenni. Az ilyen állatok betegségre fogékonyabbak, következésképpen feltételes (fakultatív) kórokozók gyűjtőhelyévé vának. Emellett az állattartó telepek maguk is új genetikai állományú kórokozók kiindulópontjává is válhatnak.

Újabban felmerült a tenyészállatok rákbetegségeinek magas előfordulási gyakorisága, illetve ennek hatása az emberi szervezetre (ti. Előfordulhat, hogy rákos állat húsát, tejét fogyasztjuk), de e téren még korai volna tényszerű következtetéseket levonni.

Tehén tej- Könyvében igen behatóan ír a gyermekkori leukémia és a tehéntej fogyasztás kapcsolatáról. Mesélne erről bővebben?

- E téren is még csak feltételezések, kételyek léteznek, könyvemben e különleges és tanulságos területbe avatom be az olvasót. A szarvasmarha tenyészetekben mindenhol működik a leukémia-monitoring rendszer, vagyis a leukémiára nézve szűrik a tenyészállatokat. Könyvemben azt a kérdést feszegetem, mi történik akkor, ha az állat klinikailag nem, de szubklinikailag már kvázi leukémiás. (Még nem mutatható ki egyértelműen a betegség, de elkezdődött) Nos, érzékeny terület ez, tudom, és nehéz is vizsgálni. Az is érdekes összefüggés, hogy a tehéntejet nagyobb mértékben fogyasztó államokban a gyermekkori leukémia előfordulása is gyakoribb. Minden jel szerint olyan kérdéssel állunk szemben, amiről még keveset tudunk, de érdemes volna behatóbban tanulmányozni. Úgy gondolom – egyes szakirodalmakkal egyetemben – hogy a leukémia nem feltétlenül „örökölt” betegség, hanem az étrenddel (egyes állati eredetű ételekkel) is összefügghet a megjelenése.

- Egészséges-e a füstölt kolbász fogyasztása?

- A füstölt kolbász nem egészséges étel, amint a szakma is általánosan megállapítja. Maga a fizikai füstölés is komoly egészségügyi kockázatokat jelent (száj-, nyelőcső-, gyomor-, nyombélproblémák, szabad gyökök), a magas rejtett zsírtartalmú kolbászfélék (38-50%) pedig a szív- és érrendszeri betegségek, a bélbetegségek melegágyát jelentik. Mindez (füstölés, állati zsír) érkárosító állati fehérjével párosulva már komoly kockázatokat teremt. Legtöbben pedig fehérkenyérrel együtt fogyasztják, ami gyakorlatilag élelmi rost mentes. Összességében a jelzett magyaros élelmiszer a teljes tápcsatornát terheli, a keringési rendszerrel, agyi erekkel, ízületekkel egyetemben.Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Savasító - lúgosító ételek
kalkulátor

Egyes ételek savas-, míg mások lúgos irányban változtatják meg a szervezet pH-egyensúlyát. Az optimális 7,4-es értéktől való eltérés savas irányban betegségek előhírnöke lehet,
ezért nem árt, ha tisztában
vagyunk azzal, hogy mi
kerül a tányérunkra.

Tovább »
Dohányzás - megtakarítás kalkulátor

Tudja-e, hogy mennyi pénzt spórolt meg, amióta abbahagyta a dohányzást?
Talán egy kisebb vagyont...
Kalkulátorunk segítségével
ellenőrizze megtakarítását!

Tovább »
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.07.07.
Kép

Graceland, vagyis Elvis Presley otthona az USA egyik legkedveltebb látnivalója. A memphisi birtok, ahol egykor a rock király élt népes...   Tovább »
2010.10.06.
Kép

Heidi Klum újra is újra bebizonyítja a világnak, hogy a modellkarrier összeegyeztethető az anyasággal. Sőt, a Victoria Secret legszebb...   Tovább »
2012.02.24.
Kép

Ki ne emlékezne a copfos kislányra az E. T.-ből? Az anyai részről félig magyar Drew hétévesen lett sztár, de színészi pályafutását...   Tovább »
2011.10.20.
Kép

Ki hinné, hogy a csodálatos Monica már 47 éves? Az olasz lány modellként kezdte, majd színészi pályára lépett, így ismerhette meg a...   Tovább »
2011.10.15.
Kép

Az Észak-Írországban született színészt magassága és tehetsége egyaránt a legnagyobbak közé sorolja. Az utóbbi években pályája...   Tovább »