Világhíres Fabergé-tojások PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: A.A.   
2010. október 18. hétfő, 17:48

Peter Carl Fabergé úttörő volt az aranyművesek között. Az Oroszországban élő francia művész III. Sándor orosz cár legkedvesebb ékszerésze volt, hiszen olyan kincsekkel ajándékozta meg uralkodóját, amelyeknek a mai napig a csodájára jár a világ.


alt

III. Sándor a magánéletében romantikus férfi volt, aki ezekkel a lenyűgöző ékszer-tojásokkal és más csecsebecsékkel szeretett volna a feleségének kedveskedni. Az első Fabegré-tojások Húsvétra készültek, s a cárné álmában sem gondolta, hogy olyan tojást kap ajándékba férjétől, amely aranyból van, benne színarany csibe ül, és parányi gyémántkoronával és rubint tojással van díszítve...

Fabergé alapos ember volt: egy-egy mesterművén műhelyében akár egy éven át is dolgozott, és a legapróbb részletességgel ábrázolt minden "megrendelt" motívumot. Tehetsége lenyűgözte a cári udvart és a világot egyaránt. Természetesen ékszereket, dísztárgyakat is készített, ám keze nyoma könnyen felismerhető csodaszép munkái valamennyién.

A Fabergé-család menekültként érkezett Oroszországba, és a híres aranyműves itt született, 1846-ban, Szentpéterváron. 24 éves volt csupán, amikor átvette édesapja ékszerüzletét, és merőben más stílusban kezdett el dolgozni, mint kortársai. Negyvenéves korára már III. Sándor cár udvari ékszerészének tudhatta magát, és ettől kezdve évtizedeken át gazdagította fantáziadús, egyedi stílusú ékszer-csodáival az uralkodói családot. A mester élete során ötven tojást készített, mindet más mintával és egyedi ajándéktárggyal a belsejében. Munkáját hamar elismerték, az 1900-as párizsi világkiállításon aranyérmet kapott. Fabergé-nek felvitte az Isten a dolgát: a díjátadót követően, 1905-ben Londonban, majd Kijevben is üzletet nyitott, és ékszerhálózatában több, mint 500 alkalmazott dolgozott a neves aranyműves instrukciói alapján. A kincseket rejtő, díszes tojásokat megismerte egész Európa, Amerika és a Távol-Kelet.

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.04.25.
Kép

Jet Li, Amerika első számú kínai sztárja nem csupán sporteredményeivel és dollármilliókat hozó filmjeivel, hanem adományozó vénájával...   Tovább »
2011.03.10.
Kép

Illényi Katica hegedűművésznő nem véletlenül lett világhírű. Énekel, táncol, színésznőként, műsorvezetőként is briliáns, és...   Tovább »
2011.03.02.
Kép

Rékasi Károly színművésszel kihívást jelentő szerepekről, átlényegülésről, neves tanítókról, útravalóról, próbákról, és az...   Tovább »
2011.05.15.
Kép

A híres francia énekesnő 1991 óta a neves francia divatház, a Chanel arca, és úgy tűnik, Karl Lagerfeld nem is akar megválni baba arcú...   Tovább »
2011.03.21.
Kép

Hiszik vagy sem, Gregor Bernadett félénk gyermek volt, akinek esze ágában nem volt szavalni az iskolai ünnepségeken, és sosem kereste a...   Tovább »