Walter Chrysler, az autógyáros, aki élt a lehetőségeivel PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: MTI   
2012. március 06. kedd, 09:00

"Sok ember azért nem lesz soha sikeres, mert amikor a lehetőség kopogtat az ajtajukon, ők éppen a hátsó kertben négylevelű lóherét keresnek" - mondta Walter Chrysler. Ő nem esett ebbe a hibába: az autógyáros minden lehetőséggel élve, kitartó munkával lett Amerika egyik leggazdagabb embere.

1875-ben született Kansas államban. Apja vasúti mérnök volt, így nem csoda, hogy már kiskorától mozdonymodellekkel játszott, s motorokat bütykölt.

Chrysler gyermekkori háza

Először egy szatócsüzletben volt kifutófiú, majd a Union Pacific vasúttársaság lett gyakornok, idővel gépész. A nyughatatlan természetű, kreatív Chrysler nem sokáig bírta egy helyen, beutazta az egész nyugatot, közben egyre képezte magát. A szakmai ranglétrán egyre feljebb került, 1910-ben az American Locomotive Company (ALCO) munkavezetője lett.

1912-ben az éppen pénzügyi nehézségekkel küszködő General Motors új vezetése átcsábította a rendkívül hatékonyan dolgozó Chryslert, aki úgy is igent mondott, hogy fizetése az addigi fele, évi 6 ezer dollár lett. Ekkorra már a kocsik szerelmese volt, első autóját 1908-ban vette és azonnal szét is szedte, hogy lássa, hogyan működik. A Buick Motor Company gyártásirányítójaként gazdaságossá tette az addig kisipari módszerekkel folyó gyártást. Munkába állásakor az üzemben még csak 45 autó készült naponta, nyolc évvel később már 600. Amikor 1916-ban a GM vezetése megváltozott, Chrysler felajánlotta lemondását, ezért hihetetlen ajánlattal tartották meg. Kinevezték a Buick elnökének, havi 10 ezer dollár fizetéssel, egyszeri félmillió dollár bónusszal. Chrysler vitái állandósultak a központtal, ezért 1919-ben végleg leköszönt tisztségéről. Amikor kifizették, 10 millió dollárt kapott részvényeiért, és Amerika egyik leggazdagabb embereként távozott.

Vagyonát csak rövid ideig élvezte, 1921-ben évi egymillió dollárért talpra állította a csőd szélére került Willys-Overland autógyárat. Ezután a gyengélkedő Maxwell Motor Company vezetője lett, az adósságokkal küszködő vállalat hamarosan már nyereséget termelt. A Maxwell 1925-ben felvette a Chrysler Corporation nevet, a cég a Chrysler, a Plymouth, a DeSoto és a Dodge márkákkal hódított a piacon. Chrysler finanszírozta a Chrysler Torony építését New Yorkban, 1929-ben a Time magazin az év emberének választotta. 1936-ban cégének irányítását nagyrészt másokra bízta, és Long Island-i birtokára vonult vissza, itt is halt meg 1940. augusztus 18-án.

A tulajdonos halála után a cég számtalan változáson ment át, a múlt század nyolcvanas éveiben a legendás menedzser, Lee Iacocca állította ismét talpra. A Chrysler 1998-ban összeolvadt a német Daimler-Benz AG-val, de az így létrejött közös cég nem bizonyult sikeresnek, így a Chryslert egy befektetői csoportnak adták el. A Chryslert is megviselte a 2008-as gazdasági válság, a cégnek csődvédelmet kellett kérnie, s az olasz Fiat 20 százalékos tulajdonrészt szerzett benne. A Chrysler még nem heverte ki a világméretű gazdasági válságot, és sokak szerint nem is fogja, noha az autói roppant mutatósak...


Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2012.04.16.
Kép

A zord éghajlatú skót felföld számos karakteres férfit adott a világnak: gondoljunk csak Sean Connery-re, Rod Stewartra, Ewan McGregorra vagy...   Tovább »
2010.12.02.
Kép

Jacob Blacket mindenki kedveli: a nők a kisfiús mosolya, a férfiak pedig a kőkemény munkával elért izomzata miatt. Az ifjú színész nagyon...   Tovább »
2010.12.02.
Kép

A húsz éves színésznő tehetsége mellett egy dologban már gyermekkorában is jeleskedett: hitt abban, hogy imái meghallgatásra kerülnek......   Tovább »
2011.03.01.
Kép

A brit színész jó ideig élte az ismert, de sztárnak nem nevezhető színészek nyugalmas életét. A legújabb Bondként azonban személye...   Tovább »
2011.03.14.
Kép

Az írek nemzeti kincse Eithne Patricia Ní Bhraonáin néven született az ország észak-nyugati részén, Donegal megyében. Az Orinoco Flow...   Tovább »